Inlägget innehåller adlinks länkat till produkter jag använder i rätten, om du handlar via länkarna får jag en provision.

螞蟻上樹 – Ants Climbing A Tree

Yupp, det är myror i nudlarna! Eller rätten 螞蟻上樹 – Ants Climbing A Tree kallas så eftersom färsen och ingredienserna ser ut som små myror som klättrar upp för träd (de mörka glasnudlarna). Detta är en sichuanrätt som går supersnabbt att röra ihop. Du kan variera ”myrorna” med olika färssorter, svamp m.m.

Den viktigaste smaksättaren i denna rätt är doubanjian. Det är en fermenterad sås gjord av bland annat bondbönor och chili. Såsen är en av huvudingredienserna i sichuanköket och kan användas i allt från wok, nudelsoppor, grytor eller som här i nudelrätten. Den ger heta och en umamipackad smak och sälta till rätten. Definitivt ett måste i mitt skafferi. Du hittar denna från regionen Pixian, som sägs vara ursprungsplatsen för denna fermenterade bönröran här t ex : Doubanjiang.

ca 2 portioner
100 g torkade tunna glasnudlar (mungbönsnudlar)
200 g kycklingfärs (kan ersättas t ex med hackad svamp, tofu, eller annan färs).
1,5 msk mörk kinesisk soja 1
0,5 msk rostad sesamolja
2 msk Doubanjiang
2 hackade vitlöksklyftor
1 salladslök
1/2 tsk rostad och malen Sichuanpeppar (om du vill ha extra mala-heta, och tillsätt efter smak)

  1. Koka upp vatten och lägg sedan ner torkade glasnudlarna så de får mjukna (ca 5-10 min). När glasnudlarna är mjuka, häll av vattnet i durkslag och blanda sedan nudlarna med den mörka sojan och rostad sesamolja. Blanda väl så nudlarna får färg.
  2. Hacka vitlök och salladslök
  3. Heta upp lite matolja i en panna och fräs vitlök och den vita delen av den hackade salladslöken och bryn sen färsen tillsammans.
  4. Tillsätt doubanjiang och Sichuanpeppar och låt det steka en stund med färsen på medelvärme.
  5. Tillsätt nudlarna och rör om så allt blandas, häll på 1 dl vatten och resten av salladslöken. Lägg på ett lock och låt allt koka ihop på lågvärme i ca 5 min. Ringla lite sesamolja över. Smaka av med salt/soja och servera dina myror som klättrar upp för träd!

Du kan servera rätten som den är eller som sidorätt till ris och andra rätter!

  1. Denna typ av soja är mkt för att ge mer färg och används mkt i te x brässering, litelite mindre sälta och lite mer sötma än vanlig ljus soja). ↩︎

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *