Inlägget innehåller adlinks länkat till produkter jag använder i rätten, om du handlar via länkarna får jag en provision.

Cat ear noodles med en sås på bland annat doubanjiang & rostade tomater.

Doubanjiang ( 豆瓣醬) kallas för The soul of Sichuan cuisine. Det är t ex en av basingredienserna till mapo tofu, grytor, hot pots, soppor, wok och nudelrätter! Doubanjiang är gjord på bl a fermenterade bondbönor och chili och och smaken är umamirik, het och saltig. Svårt att beskriva smaken bara så men rekommenderar verkligen att ni testar om ni inte gjort det. För att få fram och maximera smakerna/framhäva doften från doubanjiang så ska den hetas upp med olja. Verkligen en av de tacksamma fermenterade bönsåserna som lyfter rätter snabbt!

När du ska köpa doubanjiang så välj gärna en som heter Pixian Doubanjiang. För det första så sägs det vara området där såsen har sitt ursprung från i Sichuan. För att klassas som Pixan doubanjiang så ska det vara en vis typ av fermenterinsprocess och särskilda ingredienser. Chilin som används är Erjingtao som växer i Sichuan och bondbönorna ska antingen vara från Sichuan eller Yunnan. Jag har testat två varianter som jag tycker är bra och denna och denna (adlinks till de jag använder)! Jag har alltid en burk hemma i skafferiet. Efter att jag öppnat den så förvarar jag den i kylen och den håller jättelänge.

Du kan beställa doubanjiang här (adlink).

Några rätter jag använder doubanjiang i:

Mapo Tofu – storfavvo när jag lagar mat till mig själv!
Nudelrätten – Ants climbing A Three (recept)
Scallion pancake toppat med svamp stekt i doubanjiang, skivor med kött & betor!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *