Inlägget innehåller adlinks, om du handlar via länkarna får jag en provision.

1, 2 & 3! uppifrån och ner!

Shiitakesvampen känner säkert många av er till sedan innan, de finns ju nuförtiden att köpa både färska och torkade i Sverige. Den torkade har en helt annan smak vid tillagning och adderar “umami” [femte smaken] till maträtter. Shiitake är väldigt populär i de asiatiska köken och är faktiskt den näst mest odlade svampen i världen.

I Kina/Japan eller ja, kanske stora delar av Asien klassificerar man kvalitén på shiitakesvampen i tre huvudkategorier:

  1. 香菇 [xiāng gū], betyder “väldoftande svamp” det är det generella namnet på shiitakesvampen på kinesiska [shiitake är japanska]. Om det inte är av de “finare” sorter så brukar man oftast bara kalla det så. Lämpar sig bra till att koka i buljong.
  2. 冬菇[dōng gū], översatt till svenska betyder det “vinter svamp” och ska vara bättre kvalité än den “generella”. De brukar vara  tjockare. Denna funkar bra om man ska strimla eller hacka i maträtter då de har lite mer “kött”.
  3. 花菇 [huā gū], “blom svamp”, är den som anses finare och är den dyraste av dem. De brukar vara större och så ser toppen av svampen kraklerad ut eller som typ ett sköldpaddskal. Denna brukar man använda i maträtter där man serverar svamparna hela.

    Här kan du köpa olika sorter Shiitakesvamp: Köp torkad shiitakesvamp (adlink)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *