Hong Kong style Egg Tart time och en till Dim Sum-klassiker, yupp yupp, in that Dim Sum mode som ni märker! Flera år sen jag gjorde egna och receptet jag skrev ner i min bok hade lite luckor så jag fick testa och tweka receptet lite, ingen sport att googla nytt recept men ville ha en annan lite krämigare fyllning än den jag skrivit ner.

Om ni inte testat Hong Kong Style Egg Tart så kan vi köra lite kort historik. Den är känd från det kantonesiska köket i Kina och sägs vara inspirerade av b la engelsk custard och portogisiska Pastel de nata (den Egg tart som är känd i Macau är mer lik Pastel de nata än denna varianten). Den vanligaste är med antingen smördeg eller mördegsliknande skal och med en “äggkräms”-fyllning. Superpoppis att göra olika twist på smakerna som t ex matcha, pandan, jordgubb, mango…ja, you name it!

De Egg Tarts jag vuxit upp med lärde sig min mamma från hennes kantonesiska vän i Stockholm och hon gjorde med denna mördegsliknande degen så för mig är denna variant originalet. De flesta Dim Sum-ställen som har Egg Tarts på menyn har med den smördegsliknande degen. Nygräddade Egg Tarts är helt ljuvliga med den lite smöriga/spröda mördegsskalet och len krämig fyllning (lite som silktofu i konsistensen). Ska du testa?

Deg/skal
15 st
(rektangelformande, blir några fler med de runda)
100 g kallt smör
2,5 dl vetemjöl
0,5 dl florsocker
2,5 msk vispat ägg
0,5 tsk vaniljsocker
Ca 1/8 tsk bakpulver

Fyllning:
0,6 dl mjölk
1 dl ljummet vatten (blandat lite kallt vatten i uppkokat)
0,5 dl strösocker
3-4 ägg (- 2,5 msk ägg till) Om de är stora räcker det med 3 ägg.

  1. Sikta mjöl
  2. Blanda alla ingredienserna till degen till en jämn och slät deg.
  3. Plasta in och lägg degen i kylen i ca 30 min
  4. Blanda strösocker och ljummet vatten och vispa tills sockret löst upp
  5. Blanda i mjölk och ägg (försök få ut de trådiga ur vitan) och sila fyllningen två gånger, täck och ställ in i kylen om det är mkt tid kvar tills användning.
  6. När det är dags att göra egg tarten, sätt ugnen på 175 C
  7. Fördela degen till 15 bitar/bollar (ca 20 g)
  8. Tryck ut degen i formerna, tänk på att inte ha för tunn botten och försök att få degen jämn/helt täckt enda upp på kanterna
  9. Rör om fyllningen och häll i skalen
  10. Ställ in i nedersta hyllplanen i ugnen i ca 20 min. Vänd på brickan efter 10 min. Försök att hålla ögonen på dem sista minuterna, helst ska de inte “bubbla upp”/resa sig för mkt så att fyllningen håller sig len och mjuk.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *