Inlägget innehåller adlinks länkat till produkter jag använder, om du handlar via länkarna får jag en provision.

Har ni också flera olika chili oljor och såser hemma? Olika smaker, styrkor efter rätter och humör. Under vintern tappade jag lukt- och smak ett tag när jag var sjuk och det enda som gav mina måltider lite “je ne sais quoi” smakmässigt var att jag toppade min mat med Chuan nans chili olja La san ding då den är stark och har rätt mycket sichuan peppar i. Love it! Så idag tänkte jag att vi tittar på de olika köpta chili oljor och såser som jag har i min kyl just nu.

Vi fokuserar på chili oljor och såser jag mest använder till dippa/ toppar rätter med men tar även med några chilisåser som passar väldigt bra som smaksättning i matlagning.
Skrivit med styrka (enligt mig och inte Scoville) på ett ungefär också på en skala mellan 1-5 om det är någon typ av hjälp/guide. Ser nu när jag skrivit att jag antingen lagt dem på 2 1/2 – 4 chilis i styrka…ja kanske kan säga att jag delat in dem mer i “ok starkt” till “starkt så det känns” ¯\_(ツ)_/¯

Alla burkar och flaskor har jag köpt på östasiatiska livs om du hittar någon du vill testa. Då kör vi:

1. Sriracha ( 🌶️🌶️) Perfa att toppa rätter, blanda m mayo, dippa (well, allt detta vet ni ju). Nu är ju det så kallade original märket Huy Fong Srirachan förbjuden i Sverige (t om Europa nu tror jag). Vi är på våra sista flaskor nu och får avvänja oss och testa på de andra märkena snart. Läste rätt nyligen att ägaren David Tran döpte sitt företag till Huy Fong efter den taiwanesiska båten han flydde från Vietnam till Hong Kong med. Den nu ikoniska tuppen på flaskan är för att han är född i tuppen tecken enligt den kinesiska astrologin. Såg att det finns en dokumentär om grundaren och företaget, den skulle vara intressant att se tänker jag.

2. Lao Gan Ma, Preserved black beans in chili oil (🌶️🌶️)+). Denna är väldigt god att ha i grytor och wok då den har stora hela fermenterade svarat bönor i som ger maten en god sälta och umami.
Märket Lao Gan Ma aka allas våran fairy Chili oil goodmother (Lao gan ma betyder gamla gudmor på mandarin) har också en intressant “origin story”. Grundaren heter Tao Huabi som från början hade ett nudelställe på 80-talet. Stället blev populärt på grund av hennes chilioljor och hon ändrade det till en butik för chilioljor och såser och resten är crispy chili oil-historia.

3. Lao Gan Ma, Crispy chili in oil (🌶️🌶️) +). Ja, denna behöver nog ingen introduktion, den är numera lika vanlig som att ha en flaska Sriracha hemma nu väl? Krispig bitar av lök, sojabönor och chili, söt/saltig och het. Funkar till det mesta att toppar maträtter, blandar i mayo och dippor.

4. Surasang, Kimchi hot sauce (🌶️🌶️ +) – Koreansk chilisås som ger både heta och en god syrlighet, den enda i listan här som är syrlig faktiskt. Gillar den mycket till t ex friterade rätter som vårrullar, wonton, radish cake och även stekt ägg.

5. Lee Kum Kee, Chiu Chow Chili Oil – (🌶️🌶️🌶️🌶️) Denna köpte jag faktiskt då jag sist jag la upp om chili oljor och några av er skrev att denna var en storfavorit. Jag hade inte testat denna innan men tycker att den smakar rätt mycket som den typ av chili olja som pappa och kockarna kokade själva på restaurangen men med mer vitlöksmak.

6. Chuan nan, La san ding – (🌶️🌶️🌶️🌶️+) Rätt ny chili olja för mig som jag köpte i vintras och den har verkligen seglat upp som en storfavorit här hemma. Kan vara för att jag toppade allt jag åt med denna då jag tappade smak- och doft när jag var sjuk som sagt. Denna har stora krispiga bitar friterad tofu och jordnötter och är både stark och ger den klassiska bedövande känslan på läpparna av sichuan peppar.

7. Koon Yick Wah Kee, Guilin Style Chili Sauce (🌶️🌶️🌶️🌶️+) Denna är både stark och rätt saltig. Det är en röra med huvudsakligen svarta fermenterade bönor och chili och passar bra att ha i matlagning eller i en dippa. Kan vara för mycket kryddning i t ex nudelsoppor som redan är smakrika tycker jag.

8. Double seahorse, Ground chili & garlic in oil (🌶️🌶️🌶️🌶️) Denna thailändska chiliröra har vitlök i men jag tycker att såsen inte ”tar över smaker” lika mkt som de övriga så denna rör jag t ex ner i nudelsoppa för spicyness, värmer riktigt bra i vinterkylan!

Vill du fylla på ditt chili-skafferi så kan du t ex köpa dem här : Chili oil/såser (adlink)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *