Grassjelly, longan, lychee, jackfruit, durian, granatäpple & tapiocapärlor (sago)

Min svåger Yong bjöd på denna goda dessert/fruktcocktail för ett tag sen och nu under sommaren kan jag bli så sugen på det! Superenkelt att blanda ihop men eftersom det är många burkar inblandade så gör jag den inte särskilt ofta precis. Men nu så, denna gången körde jag på att frysa in en del av frukten/sirapen och så blandade jag bara hälften av all frukt till en omgång som räcker gott och väl till ca 8-10 portioner. Älskar du också lychee, longan och andra härliga östasiatiska frukter så rekommenderar jag verkligen att du testar detta om du inte gjort det ännu. Desserten har många olika texturer så som små tapiocapärlor, olika frukter och gelér och så krämig mjölk och grädde som blandas med söt sirap från konservburkarna som fått en koncentrerad doft av frukterna. Kan säga att jag än så länge endast gillar frukten durian i denna efterrätten och tycker inte att det blir samma sak utan denna så kallade King of fruits som är mest känd för att ha en väldigtväldigt stark lukt.

Chè Thái är en vietnamesisk fruktdessert/soppa som består av mycket konserverade fruktsorter.
På vietnamesiska kallas olika dessertdrycker/soppor för Chè, att denna dessert kallas för Chè Thái är för att den är inspirerad av en thailändsk efterrätt som heter tub tim krob (röda rubiner). Båda använder rödfärgade vattenkastanjbitar för crunch och färg till desserten. Jag körde på andra röda rubiner här och använde färsk granatäpple. Såg på nätet att visa har det istället. Lite delat läger här hemma ärligt talat. Min man och son tyckte inte om dels kärnorna från granatäpplen och inte heller syrligheten den gav. Jag däremot gillar syrligheten och störde mig inte så mkt på kärnorna.

Du kan välja vilka av ingredienserna du vill köras på och även byta ut/lägga till t ex palmfrukt, kokosmjölk, andra typer av tapioca, pandan- eller kokosgéle m.m.

Som sagt, det blir rätt stora mängder av alla konserver så detta är baserat på om man använder hälften av frukterna (delade sen upp frukten i två olika lådor och frös in tillsammans med sirapen från konserverna, sparar mest från lycheesirapen för att den doftar godast tycker jag). Är det någon av ingredienserna/frukterna som du inte testat här?

1 burk konserverad lychee
1 burk konserverad longan
1 burk konserverad jackfruit
1 burk grassjelly
500 g durian (antingen färsk eller fryst)
1 granatäpple

För servering av 1/2 av ingredienserna blanda med:
1 dl små kokta tapiocapärlor (sago)
3 dl vispgrädde
5 dl mjölk

Gör så här:
1. Häll i tapiocapärlorna i kokande vatten (koka i ca 1 l vatten). sänk till medelvärme och låt koka i ca 15 minuter, rör om då och då. När de flesta kulorna är transparenta häll i durkslag och spola med kallt vatten.
2. Ta ut granatäpplekärnorna
3. Öppna alla burkar och spara på sirapen.  Dela longan och lycheen i kvartsbitar. Strimla jackfruiten. Skölj grassjellyn och skär sedan i små kuber.
4. Riv eller skär mindre bitar/strimlor av durian.
5. Blanda allt i en skål och söta med sirapen från frukten och rör om (jag hade ca 1,5-2 dl lychee, 1 dl longan och 0,5 dl från jackfruit av sirapen). Allt blir också sötare när det stått och dragit ett tag så spara sirapen för att smaksätta med efteråt. Ställ i kylen i minst 30 min innan servering.
6. Klarar sig minst 1-2 dagar i kylen! Servera i glas eller små skålar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *