Inlägget innehåller adlinks länkat till produkter jag använder i rätten, om du handlar via länkarna får jag en provision.

Zha Jiang Mian betyder ”friterad sås nudlar”, lite löst översatt. Finns väldigt många varianter och smaksättningar på denna populära nudelrätt och sägs ursprungligen komma från Shangdong provinsen i Kina (rätten kallas för kinesisk bolognese ibland). Detta är en snabb nudelrätt och klassisk ”billigare” måltid som såldes på matställen då såsen är rätt saltig och mindre portioner sås räckte till större mättande portioner nudlar. Rätten är fortfarande poppis det finns många olika lokala varianter i Kina. Nudelrätten har fått spinoffs (kan man säga det om mat?) i Korea heter den Jajangmyeon, där används en svart bönsås och i japansk Jajamen används det t ex miso. Tycker att jag fick till smakerna på såsen på tredje försöket. Första batchen hade jag i för mkt olika smaker som jag tycker tar över för mycket av såserna. Min variant är en väldigt enkel Zha Jiang Mian. Såsen får en liten lätt karamelliserad smak av sojabönsåsen och Tian Mian Jiang (som är gjord av bland annat fermenterad mjöl och sojabönor) och av löken såklart. Testade tre olika smaksättningar/ingredienser innan jag blev nöjd.  Ibland, nej oftast är verkligen keep it simple bäst! För en vegetarisk variant så rekommenderar jag att köra på svamp, fast tofu eller veg.färs, tänk då på att börja med mindre mängd av smaksättningen och addera efter smak. Mer traditionellt används det en ”torrare” pasta av sojabönor (Gan Huang Jiang, 干黄酱) till denna rätt, min mamma använder den oftast men fanns inte i butik så jag körde med sojabönsåsen. Hittar du Gan Huang Jiang i butik så mixa ut en mängd med vatten innan du blandar ut det med övriga ingredienser (använd mindre för den är saltigare än sojabönsåsen). Eh nämde jag att såsen är rätt saltig? Nähää…  

Nu till mitt Zha Jiang Mian recept:
Tillagningstid: Ca 20-30 min, beroende på vad du vill preppa för tillbehör!
För 2 personer
Nudlar för 2 pers (gärna bredare vetenudlar eller hemmagjorda).
På bilden är det en taiwanesisk Kuan Miao sliced noodle (köpt på Möllan så kolla din lokala östasiatiska livs om du vill testa, älskar dem!)
125 g fläskfärs (eller t ex  annan färs, svamp eller sidfläsk)
2 msk yellow soy sauce/paste (kinesisk sojabönsås/pasta) Beställ såsen här (adlink)
1,5 msk Tian mian jiang. Beställ såsen här (adlink)
0,5 tsk socker
1 tsk soja
1 dl vatten
ca 1 tsk shaoxing vin
1 vitlöksklyfta
1 sharlottenlök
Tillbehör: T ex blancherade bladgrönsaker, böngroddar. Stekt ägg (stekt som en tunn omelett och strimla för servering),  Strimlade morötter, salladslök och gurka.

Gör så här:
1. Blanda all smaksättning, förutom Shaoxing vinet i en skål.
2. Hacka sharlottenlök och vitlök fint.
3. Bryn sharlottenlök och vitlök i lite rapsolja på medelvärme tills den blir lite genomskinlig och mjuk (lite lätt karamelliserad).
4. Lägg i färsen och bryn allt tillsammans. När köttet nästan är genomstekt, häll i såsblandningen höj värmen och låt allt steka ihop en kort stund. Såsen ska inte koka bort så det räcker med en kort stund. I med Shaoxing vinet och sänk till medelvärme igen och häll i vatten och blanda om. På med ett lock och ha låg/medelvärme, låt det koka i ca 5 min. Efter 5 min kan du se om såsen har tjocknat lite. Om inte så höj värmen och låt den koka lite till  under omröring. När du tycker att såsen ser lite tjockare ut så är den redo att serveras med nudlarna och tillbehör! OBS! Olika märken av såserna kan variera i sälta/sötma, jag visar vilka jag använde men köper du andra så för du testa dig fram och se mina mått som ungefärliga!

Toppa dina nykokta nudlar med såsen och topping, blanda och slurp!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *