krispiga baos toppade med Crispy chili oil och salladslök.

Dessa baos steks på båda sidorna för maximalt krisp och är som en blandning mellan bao och dumpling. Grönsaksfyllningen går såklart att variera efter säsong, vad som finns i kylen och vad du är sugen på. Du kan även hälla på lite extra olja i pannan mot slutet för att krispa till dem. Servera med soja & crispy chili oil tex!

För ca 30 stycken

Deg
330 g vetemjöl
200 g vatten (ca 45 grader)
1 ½ krm salt

Fyllning
400 g fast tofu
20 g torkad shiitake
40 g torkade glasnudlar (mungbönsnudlar)
2 morötter
2 salladslökar
1 ½ msk finriven ingefära
1–1 ½ msk ljus soja
1 tsk salt
2 krm mald vitpeppar
1 ½ msk sesamolja

matolja till stekning

1. Deg: Rör ihop mjöl, salt och vatten och knåda ihop den till en slät deg (går även att använda köksassistent). Täck med duk och låt vila cirka 30 minuter i rumstemperatur.
2. Blötlägg den torkade shiitake i varmt vatten cirka 20 minuter (beroende på storlek).
3. Lägg glasnudlarna i blöt i ljummet vatten cirka 20-30 minuter.
4. Hacka salladslök, strimla tofu i cirka 3 x 1 cm stora bitar, grovriv morötter, finriv ingefära (spara saften), klipp glasnudlar i cirka 2 cm långa bitar, ta bort foten på shiitaken, och släng dem, och strimla hattarna. Lägg allt i en skål.
5. Blanda i såser och kryddor.
6. Mjöla arbetsbänken lätt och knåda och rulla degen till en lång cylinder. Dela degen i 30 bitar.
8. Rulla degbitarna till bollar och kavla dem till cirka 11 cm i diameter (lite tunnare längst kanterna och lite tjockare i mitten)
9. Lägg cirka 1 ½ msk fyllning mitt på degplattan och vik ihop genom att göra veck mot tummen och rotera medsols tills du kommit runt hela bao, se till att hela är försluten. Platta till dem lite lätt.
10. Lägg dem separerade på en mjölad bricka och täck med bakhandduk. Tänk på att degen kan bli mjuk och klibbig om den ligger för länge före tillagning.
11. Hetta upp en panna (som du har lock till) med lite matolja, lägg i bao, sänk till medelvärme. Efter 2 minuter häller du på ¾ dl vatten, lägger på locket och höjer värmen. Lyft av locket efter 30 sekunder och låt vattnet koka bort.
12. Vänd baosen, häll i mer olja om det behövs, och stek dem gyllene och krispiga på båda sidorna. Redo att serveras!

Frys in!
Färdiga ostekta baos kan styckfrysas och stekas direkt från frysen. Låt dem bara ånga med lock lite längre.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *