Nudelsoppor, så många goda buljonger och jag är alltid sugen på en rykande varm skål! Seriöst, högsommar i Taiwan eller grå och regning höstdag i Sverige – Count me in! Vietnamesisk Phở gà med alla härliga dofter från kryddorna och den lätta, klara värmande buljongen är verkligen en underbart stor matkram från första rykande sked av soppan. Jag vet inte om jag bara yrar på nu, sjuk och hemma och det enda jag vill ha är ja…you know it – slurpla i mig en varm skål med nudelsoppa.
Här kommer receptet på ett ungefär hur jag gör en snabbare variant av Phở gà här hemma, lite olika varje gång och har jag mer kycklingben sparat i frysen så kan de åka ner det också. Soppan räcker till ca 4-6 portioner, beroende på hur mycket soppa du föredrar. Jag tycker att det varierar hur mycket kryddning jag vill ha i från gång till gång, nu på hösten/vintern kan jag vara mer sugen på mer kryddning (doftar glöggigt hemma nästan). Experimentera med hur mycket kryddning du gillar i buljongen också. Buljongen går jättebra att frysa in, sila av och frys i portionslådor så har du en Phở-buljong nära till hands, och vi kommer behöva det i höst/vinter. Lika säkert som att det kommer vara tågförseningar på grund av löv på spåren så att säga.

Just det, i skålen på bild så har jag “snabbpicklat” en tunt skivad gul lök med saft från ca en halv citron och lite fisksås, kan även ha i lite hackad färsk chili om du vill. Blanda ihop allt och låt stå och marinera en stund innan servering. Rekommenderar starkt, passar till flera typer av nudelsoppor (tackar svärmor för tipset).

Phở gà buljong
Ca 1 kg hel kyckling (går även att använda t ex kycklingklubbor)
150 g morötter (2-3 medelstora)
160 g gul lök (en stor eller 2 mindre)
20-30 g ingefära
Ca 2,5 msk fisksås
1 tsk hela kryddnejlika
1 tsk hela korianderfrö
1 mindre kanelstång
1 hel stjärnanis
Ca 0,5 tsk salt (salta efter smak)

Servera med risnudlar (koka/förbered enligt förpackning)
Toppings: T ex koriander, thaibasilika, skivad rå gul lök, hackad salladslök, färsk hackad chili och lime/citron och färska böngroddar (gillar att blanchera böngroddarna lite snabbt innan dock).

  1. Skala och rosta (på medel värme) halvor av gul lök och skivor ingefära i en stekpanna tills de får färg (ska inte vara bränt). Lägg åt sidan.
  2. Måtta och lägg kryddnejlika, stjärnanis, kanelstång & korianderfrön och rosta dem i en panna på medelhög värme en stund. Lägg allt i en kryddpåse.
  3. Skala och skär moroten i större bitar.
  4. Tvätta rent kycklingen (skrubba skinnet och insidan med salt och skölj med kallt vatten. Jag brukar också skära bort stjärten på kycklingen.
  5. Koka upp vatten i en kastrull (hela kycklingen ska täckas med vatten). När vattnet kokar, lägg i kycklingen och låt det koka på medelhögvärme i ett par minuter.
  6. Ta bort kastrullen från plattan och häll ut vattnet och skölj tills kastrullen och kycklingen är ren från skum och småsmulor.
  7. Häll 1,5 liter kallt vatten i kastrullen och lägg i kycklingen, morrötter och gul lök & kryddpåse, låt vattnet koka upp (under lock), häll i salt. När vattnet kokar, sänk till medelhögvärme och låt koka i ca 15 min till. Efter det sänk till låg värme (jag har upp till 9:an och kör på 3), låt koka i ca 30 min till, häll i fisksås. Sänk sedan till 1:an i ca 15 min (bra prepp tid till topping och nudelförberedelser).
  8. Ta ut kycklingen och dela/ skär i önskade bitar. Värm upp soppan innan servering och skopa upp soppan över nudlar och kyckling och servera med din topping och varsågod, en stor varm matkram i nudelsoppform!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *