Matfunderingar från sjukhussängen: One pot lax & dashiris m. krispig botten

Denna rätten funderade på när jag låg inne på sjukhuset i februari (blindtarmsoperation). När aptiten kom tillbaka så var hjärnan igång. Jag funderade på tillagning, smaken, vad för tillbehör och annat jag ville servera till. Var så sugen på trygg och god mat som jag kände igen men samtidigt som hjärnan och smaklökarna behövde en utmaning tror jag och ville sätta ihop en rätt som jag aldrig lagat innan och fundera på hur slutresultatet ska smaka. Olika one pot-recept är inget nytt såklart och jag fuskar med att bryna laxen separat också..ajajaj.

Första försöket när jag kom hem blev bra men jag hade ändå lite grejer jag ville förbättra. Min lilla kinesiska lergryta för bl a clay pot rice skulle varit perfekt för denna rätt men tyvärr så är den liten och räcker endast för ca 2 personer. Så för min familj på 4 så kokade jag denna rätten i riskokaren. Smakerna blev bra men jag vill ju åt den härliga krispiga och sega och lite brynta risskorpan i rätten så nu till testrunda 2 så plockade jag fram min nya gjutjärnsgrytan som jag vill laga allt i för tillfället och rätten blev bra! Nu känner jag mig nöjd och delar receptet för er som vill testa. Just det, vill du göra ett vegetarisk variant på denna så funkar det jättebra att använda svamp istället för lax. Tänker att denna är supergod med svamp också! Det ska jag testa också. Återkommer med resultatet.

För ca 3-4 portioner:
600 g lax
3,5 dl rundkornigt ris (står ibland sushiris på förpackningen)
1 medelstor gul lök
2 msk smör (1 msk till lök & 1 msk till lax)
3,5 dl varmt vatten + 1 litet pkt dashipulver (står för 750 ml vatten egentligen)
2 tsk soja + ca 1,5 tsk till laxen.
1,5 tsk sake
I påse ochazuke krydda (valfri smak), om du har. (om du inte har det så kör på lite mer dashipulver i buljongen och kanske lite mer soja också)

Toppings:
Spröd nori (oftast de som säljs i små förpackningar som är mest spröda)
Majonnäs, tex Hellmans eller Kewpie
Shichimi Togarashi – japansk kryddmix med 7 kryddor, b la lite chili.
Regnbågslaxrom – om du kör deluxevarianten.

Tips att servera till:
En krispig sallad och misosoppa.

  1. Koka upp vattnet och blanda ner dashipulver och 1,5 tsk sake. Buljongen ska vara sval när den används i grytan.
  2. Tvätta riset och skölj tills vattnet inte är grumligt. låt det stå i kallt vatten (all ris ska täckas) och låt stå i ca 30 min.
  3. Halvera en gul lök och skiva den. Smält 1 msk smör och låt löken bryna långsamt tills den får fin färg. Sänk till lägsta värmen när löken är klar (om du inom nån minut ska lägga över riset).
  4. Häll riset i ett durkslag och försök att hälla bort så mycket vatten du kan från riset.
  5. Häll i riset i grytan och häll över dashibuljongen. Se till att riset ligger jämt och att allt är täckt av buljongen.
  6. Ringla ca 2 tsk soja över grytan och strössla över 1 paket ochazuke-kryddmmix om du har. När allt börjar koka sänk till medellåg värme (3 av 9). Koka det under lock i ca 15 min.
  7. Under tiden riset kokar, skär laxen i större kuber och bryn dem snabbt i pannan med ca 1 msk smält smör, smaksätt med en nypa salt och lite soja. De ska tillagas klart i grytan. Lägg laxen på en tallrik och spara på skyn och smöret från stekningen till grytan.
  8. När riset kokat i 15 min, sänk till 2:an på spisplattan. Lägg i laxbitarna över riset och häll över skyn och smöret från stekningen. Lägg på locket och låt koka på lågvärme (2:an) i 5 min.
  9. Nu är vi nästan färdiga, nu ska vi få till risskorpan! Höj till hög värme (8-9) i ca 1-1,5 minuter. Viktigt att lyssna efter knasterljud och titta i grytan. Riset ska inte brännas det ska bara få en brynt yta som är lite krispig och seg. Du kan testa att ha på medelhögvärme en stund till men kolla botten på riset så det inte blir bränt bara.
  10. Lägg på locket och ta bort från värmen. Låt stå i ca 5 minuter till.
  11. Innan servering knyckla noirark över rätten och grytan är redo att serveras!
  12. Servera och toppa med mer knycklad nori, lite majonnäs över, shichimi togarashi-krydda och regnbågslaxrom om du vill festa till rejält. Rekommenderar också att servera en sallad och misosoppa till!

Lite krispigt och segt ris på botten av grytan. Love it!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *