Vad slår en tallrik med nyfriterade vårrullar?

Här kommer ett vårigt recept från min kokbok Dumplings & annan Dim Sum. Förr i tiden  på våren i Kina åt man en typ av pannkaka som man fyllde med säsongens färska grönsaker. Den har utvecklats till den nu klassiska friterade vårrullen. Idag finns det många lokala sorter och varianter av vårrullar. Dessa har fyllning och smaksättning som är mer åt det kantonesiska köket. Här har jag lagt persiljeblad på plattan så det blir extra vårigt och fint! Funkar även med t ex koriander m.m. På min Instagram @karinlei har jag lagt upp en reel på hur jag viker in bladen. Grönsakerna kan du såklart variera med vad som är i säsong eller har i kylen!

ca 40 stycken
650 g fläskkarré, benfri fläskkotlett alt kycklinglårfilé
500 g vitkål
/spetskål ( ca en halv mindre vitkål)
ca 2 morötter

120 g färsk eller konserverad bambuskott
2–3 finhackade vitlöksklyftor

20–30 g torkad shiitake (ca 60–80 g efter blötläggning)
1 pkt veteplattor för vårrullar, 19 x 19 cm (40 ark)
1 msk vetemjöl +
 2 msk vatten
frityrolja

Köttmarinad
2 tsk ljus soja

2 krm salt
2 tsk shaoxingvin
1 krm mald vitpeppar

Grönsaker
2 krm mald vitpeppar
1 msk ljus soja
½ msk sesamolja
2 msk ostronsås

2 krm salt

Redning
1 msk maizena + 2 msk vatten alt spad från grönsaker om mycket vätska

 1. Tina en förpackning med veteplattor i rumstemperatur i stängd förpackning så de inte torkar.
 2. Skölj och lägg den torkade shiitaken i ljummet vatten 30 minuter.
 3. Skär cirka 1 cm tjocka skivor och strimla köttet tunt (cirka 5–6 cm längd) och blanda det med marinaden. Låt marinera under tiden grönsakerna förbereds. 
 4. Strimla grönsakerna. Strimla allt i ca samma längd som köttet.
 5. Krama ur vattnet från svampen, skär bort foten på shiitaken innan du strimlar om det behövs.
 6. Hetta upp lite rapsolja i en panna och bryn köttet i nån minut (behöver inte vara genomstekt). Lägg över i en skål.
 7. Hetta upp lite rapsolja, fräs vitlök och lägg i shiitake, vitkål, morot och bambu. Tillsätt, salt, soja, vitpeppar och ostronsås. Stek en stund så morötterna och vitkålen börjar mjukna på medelvärme cirka 3–4 minuter.
 8. Häll i redning och rör om. Lägg i det brynta köttet och låt allt sjuda en stund tills såsen tjocknat, det ska inte vara rinnigt.
 9. Häll på sesamoljan och rör om och smaka av (tillsätt eventuellt en nypa salt). Ställ bort från plattan och låt det svalna en stund. Fördela fyllningen på en bricka för att det ska svalna snabbare.
 10. Dra försiktigt loss veteplattorna när du ska göra vårrullarna, lägg en duk över de som inte används så de inte torkar.
 11. Lägg degplattorna med en kant pekandes mot dig (som ruter) och lägg runt ½ dl fyllning, vågrätt i mitten. Vik ihop från sidorna och upp från den nedre kanten så att vårrullen blir cirka 9 cm bred. Rulla ihop vårrullen tätt och se till så att det inte är så mycket luft i dem. Förslut kanterna med lite av redningen.
 12. Fritera i rikligt med 180-gradig olja 2 ½ minuter, tills gyllene. Servera med t ex Srriracha eller Sweet chilisås.

TIPS:
Vårrullarna går jättebra att frysa in, frys in dem separat först på en bricka eller med bakpapper emellan så de inte klistrar ihop. Du kan fritera dem frysta men börja i så fall fritera på lite lägre temperatur, cirka 160–170 grader och fritera cirka 3 minuter, tills gyllenbruna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *