Inlägget innehåller adlinks länkat till produkter jag använder i rätten, om du handlar via länkarna får jag en provision.

Denna goda lilla desserten passar perfekt nu till sommaren och så även daifuku där du fyller mochin med jordgubbar eller andra bär, frukter och t ex grädde eller röd bönpasta! Texturen av en god chewy mochi är en av typerna av konsistent vi i Taiwan kallar QQ (uttalas typ som QQ på engelska). Det är många olika chewy-texturer som räknas in i QQ t ex al dente på nudlarna, maträtter, olika mochi/riskakor, tapiocapärlor (den i bubbletea) m.m. Detta är ett rätt klibbigt recept och jag satte det verkligen inte på första försöket. Nu är jag nöjd med degens ”QQ-ness” och hoppas jag besrkiver processen tillräckligt bra så ni slipper några av mina misstag! Berätta gärna om ni testar att göra och vad för fyllning ni kört på. Här körde jag med gul färg i degen och färdig blåbärsglass! OBS! Ge inte mochi till för små barn, de kan ha svårt att svälja den klibbiga degen.

Deg till ca 6 st
1,5 msk strösocker
80 g Klibbrismjöl (Glutinous rice) reklamlänk, här kan du beställa.
20 g maizena
140 g mjölk (ca 1,5 dl)
2 tsk naturell matolja
Valfritt tex matchatepulver (ca 1 tsk) eller färg till deg
Maizena för att bearbeta degen.
Bakformar att lägga färdiga mochin i.

 1. Skopa glassen du ska använda till mochiglassen (gör så det formas en halvcirkel) plasta in i plastfolie separat. Gör gärna minst ett par timmar innan eller över natten så det hinner stelna till sig ordentligt.
 2. Mochidegen: Blanda alla ingredienser i en djupare skål tills slätt mix (gärna med en bredare djup, tex pastaskål).
 3. Täck med plastfolie och gör några hål i folet.
 4. Ställ in i micron i ca 4 min på 600 W
 5. Var försiktig när du tar ut, klibbigt och varmt, bland först i skålen med en spatel.
 6. Lägg över på en arbetsbänk tunt mjölat med maizena (obs använd inte för mkt maizena).
 7. Använd en eller två degskrapor till att ”stretcha” den varma degen.
 8. När det är ok varmt att ta på degen knåda för hand i ett par minuter.
 9. Stryk tunt lager med maizena runt och packa in degen i plastfolie. Vänta att använda tills den har svalnat helt. Läggs den i kylen så blir den lite tuffare att arbeta med så låt den i så fall vila lite i rumstemp. innan användning.
 10. Dags att göra mochiglass: Strö tunt lager maizena på arbetsbänken, dela degen i 6 bitar. Rulla och platta bitarna till runda cirklar.
 11. Du kan lägga en bit plastfolie över degen innan du kavlar för att det inte ska klibba sig fast på kaveln. Kavla till lagom storlek för din glasskula och lägg ner den med den runda delen nedåt.
 12. Knip ihop degen runt glassen och pudra maizena på botten innan du vänder den uppåt och lägger i bakformen. Om du inte ska äta den direkt, lägg i en låda och ställ in i frysen. Upprepa tills alla mochin är klara!

 Fryser du in dem så måste de stå ute en stund innan du kan äta dem. Beroende på temperatur men ca 10-12 min.

Andra serveringsförslag:
Daifuku: fyll degen med frukt, en klassiker är jordgubbar och adzukibönpasta. Fyll med t ex grädde och frukt.
Rulla mochidegen till en tunnare rulle och skär till mindre munsbitar (täck med tunt lager maizena så de inte klibbar ihop sig. Servera som topping till frukt, glass & grädde!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *