Inlägget innehåller adlinks länkat till produkter jag använder i rätten, om du handlar via länkarna får jag en provision.

Har du använt judasöron i maten? Judasöron är en mycket vanlig ingrediens i de kinesiska köken. Det används i allt från wok, dumplings till nudelsoppor och ger en lite krispig/knaprig textur till maträtterna.

Judasöron kallas på kinesiska för mu er ”träöron” då detta är en matsvamp som växter på träd och ser lite skrynklig ut som ett öra. På engelska kallas den också för Wood Ear Mushrooms. Namnet judasöron har den fått för att den kan växa på fläder, sorten Judas i bibeln hängde sig på.
Svampen har inte så mycket smak i sig, den är mest med för texturen men inom kinesisk medicin så sägs det även att det är bra mot t ex kärlsjukdomar och bra för kolesterolen så det använd/äts av den anledningen med.

Judasöron i en Hot & Sour Dumpling soup – Recept här

Det är lätt att använda judasöron i matlagningen. Den håller sin textur väldigt bra så du kan antingen toppa med den i nudelsoppor/soppor (efter att du lagt det i blöt/kokat upp). Lägg i grytor som mapo tofu, ha i fyllning av dumplings och wontons eller helt enkelt woka tillsammans med te x salladskål & chili.

Vill du testa judasöron så kan du t ex köpa det här : Judasöron (adlink)

Så här ser det ut direkt från förpackningen. Blötlägg och klipp/skär i önskade bitar och lägg i grytan!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *