En favorit kycklingrätt som jag inte kan tröttna på.

Det är få kycklingrätter som slår en härlig Hainanese Chicken Rice enligt mig. Pocherad kyckling, ljuvligt smakrikt ris, en god buljong och så goda dippor till, nu blev jag själv hungrig igen. Jag gör lite olika varianter på denna rätt, ibland kör jag med hel kyckling (som är mer traditionsenligt) och ibland lite snabbare variant med med kycklingben, kycklinglår m.m.

Låt inte namnet lura er och tro att rätten är vida känt i Hainan, Kina. Hainanese Chicken Rice räknas faktiskt som en nationalrätt i Singapore och inte ön Hainan! Frågade min kusins fru som är från Hainan om rätten och hon kände inte ens till den hehe. Läst att det var  Wang Yiyuan, en hainanesisk kock som började servera rätten när han immigrerade till Singapore på 1920-talet. Rätten är tydligen inspirerad av en rätt från Hainan som heter Wenchang Chicken och nu är den som sagt en nationalrätt och serveras på restauranger och hawkers runt om i Singapore. Alltid roligt att höra hur rätter kommer till och utvecklas.

Riset <3 Riset Tillsammans med såserna är så gott!

Till min förenklade variant på Hainanese Chicken Rice så använde jag kycklinglår med ben. Buljongen blir smakrikare med benen men det går även bra att köra på urbenad kycklinglårfilé (chicken steak). Om du kör på urbenad så kan du minimera koktiden lite och även ha lite mer kycklingbuljongpulver i vattnet för att koka riset. Denna variant av rätten ger inte lika mkt buljong till soppa men räckte till två mindre skålar till mig och sonen som ville ha iallafall.
Jag gjorde två såser till, en är en syrlig chilisås med färsk chili och en är familjens storfavorit till kyckling nämligen ginger scallion oil. Här kommer receptet på ett ungefär. Det ser kanske ut som många steg men det är inget svårt här. Jag som älskar rätten tycker det är värt tidsinvesteringen iallafall hehe. Så härlig kombo tillsammans med riset och kycklingen. Satt och smådansade till tuggorna sist jag lagade detta så hoppas du blir glad av rätten du med!

Ca 4-5 portioner
Ca 1 kg kycklinglårbitar (med ben & skinn)
0,5 liter jasminris
ca 1 tsk salt
1 msk riven ingefära
2 rivna vitlöksklyftor
1- 1,5 tsk kinesisk kycklingbuljongpulver
0,5 msk rapsolja

1 hel salladslök + 2 tjockare skivor ingefära till att koka med buljongen

Syrlig chilisås:
Ca 1/2 tsk salt
3 vitlöksklyftor
ca en tumme skalad ingefära
2-3 st birdseye chili (ta bort kärnorna om du vill)
Ca 3 msk av buljongen
1/2 tsk strösocker
Citronsaft från en mindre citron
Gör så här: Grovhacka och mixa ihop allt i en mixer. Smaka av och addera salt, socker och citronjuice efter smak. Jättegod att ha till andra rätter också!
Ps. har du inte ingredienserna hemma så kan du använda Sriracha istället men jag rekommenderar att testa denna chilisås om du kan.

Scallion ginger oil:
1 dl het rapsolja
Ca 0,5 tsk salt (börja m lite mindre och addera efter smak)
Ca 1 stor eller eller 2 små salladslökar (finhackad)
1- 1,5 msk finriven ingefära.
1 nypa (ca 1/4 tsk) MSG
Gör så här: Lägg allt i en skål och häll över den heta oljan och rör om!

Kycklinglår:
1. Skölj och rensa bort eventuell smuts (gnid med salt på skinnet för att rengöra och skölj sedan i kallt vatten).
2. Skär bort änderna där det bara är skinn (spara, ska användas)
3. Koka upp vatten i en kastrull som kycklingen får plats i. Koka upp vatten och lägg sen i kycklingen. Låt koka i ca 1 minut och ta bort och skölj kycklingen i kallt vatten.
4. Fyll kastrullen med 1 liter vatten och lägg i kycklingen igen. När det kokat upp kan du sänka till medelhögvärme och låta koka i ca 5 minuter, lägg i 1 salladslök som du krossar lätt med kniven, 2 tjocka skivor ingefära och 1 tsk salt. Ta bort den från värmen sen och låt det stå i ca 10-12 minuter (beroende på hur stora, kolla så det inte är råa fortfarande).
5. När kycklingen är färdig, lägg över den i en stor skål med kallt vatten och is, detta för en godare, lite geléaktig konsistens på skinnet. Ta ut efter ett par minuter och täck tills du ska skära den till servering.

Riset:
1. Låt buljongen svalna till rumstemp, ca 0,5 liter ska användas till att koka riset
2. Skölj och tvätta (gnugga) riset tills vattnet inte är mjölkigt längre. Låt det stå i ett durkslag så vattnet rinner ur
3. Stek kycklingskinnet du sparat i en panna tills du får ut kycklingfettet
4. Ta bort skinnbitarna och spara fettet i pannan. Håll medelvärme, häll i rapsolja, ingefära och vitlök och låt det steka lite tills dofterna kommer fram. Lägg i riset och låt allt steka ihop sig på medelvärme ett par minuter. Rör om så det inte bränns.
5. Lägg riset i riskokaren och häll buljongen över (blanda kinesisk kycklingbuljongpulver med buljongen först). Färdig att trycka på kok-knappen!
6. Förbered såserna och skivad gurka (och andra grönsaker om du vill).
7. Skär kycklingen i mindre bitar och servera med riset, gurka och såserna när det är klart! Om du vill ha soppa så sila (om det behövs), koka upp, strö lite malen vitpeppar, hackad salladslök i skålen och smaka av med salt om det behövs.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *