Recept: Wonton [餛飩]

Vilken press det var att tänka ut vilken rätt som ska platsa som premiärrätt här på bloggen. En av storfavoriterna hemma (av många) och den perfekta comfort food-rätten är wontonsoppa eller wonton-nudelsoppa. Helt fel årstid att lyfta wontonsoppan just nu men för min familj så äter vi den även när det är 28 C ute. Själva wontonen funkar bra att frysa in så det är perfekt att göra lite fler om man redan är igång, sen är det bara att plocka fram och koka upp för en snabb och god måltid, behöver inte tinas innan utan kan kokas upp direkt från frysen, ska visa lite variationer på hur man kan servera wonton lite längre fram. Färska går även bra att fritera om man så vill, gott att servera med en sweet chili då!

Som många älskade rätter så finns det oändliga variationer på fyllningen. Här kommer klassikern som vår mamma gör:

1 kg finhackad fläskkarré
1 kg grovt hackade råa räkor
6 st salladslök stjälkar, finhackat
2 ägg

Kryddor (efter smak)
5-spice krydda
Sesamolja
Soja
Salt
Vitpeppar

Ca 4 paket wonton pasta (a 200 g)

Gör så här:

Rör ihop alla ingredienserna till en smet och låt det stå i kylen i ca 30 minuter (så det får marinera och ”stelna” lite).

Lägg ca 1-1,5 msk av kött/räk-mixen i mitten av en pastaskiva och knip ihop så att det inte är någon luft som kommer in i knytet. Oftast så binder köttsmeten ihop wontonen tillräckligt men vissa använder vatten vid kanterna för att försluta wontonen.

Koka wontonen i rikligt med vatten så de inte klibbar ihop, när de flyter upp så är de nästan klara, låt det bara koka i någon minut extra efter det.

Själva soppan till wontonen kan man variera med en grönsaksbuljong eller köttbuljong, helt efter egen smak. Mammas är på en bas med morötter, salladskål och fläskben (ibland med kyckling). Blanchera gärna lite pak choi i buljongen och ha i wontonsoppan. Som garnityr använder vi färsk koriander, finhackad salladslök och någon droppe sesamolja. Klart och redo för servering!

(Om du tänker frysa in så tänk på att frysa wontonen separat först, låt dem frysa på en bricka innan du packar dem i fryspåsar, annars klibbar de ihop).

Lycka till och smaklig spis!

4 thoughts on “Recept: Wonton [餛飩]

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *