Lets Sukiyaki!

Bjuder på en värmande japansk Hot Pot idag – Sukiyaki! Själva buljongen är söt/saltig och påminner lite om terikyakisås men mer buljongig då och lättare. Passar extra bra nu när många platser redan har eller kommer nå minusgrader här up north.

Nåt av det mysigaste att äta och umgås kring är olika Hot Pots tycker jag. Det är ju sån middag man vet att man kommer sitta ner tillsammans länge, man kan inte stressäta en Hot Pot-middag, nejnej det ska njutas och umgås runt grytan. Man lägger ner det man vill äta i grytan och man kan sitta länge utan att maten kallnar. Hot Pots är en av min familjs favvo för festmåltider men det ligger även varmt om hjärtat för att ibland dukade mamma och pappa upp det som sen kvällsmat (eller second dinner då för oss barn) när de kommit hem från restaurangen. Då vet man att familjen kommer vara samlade runt matbordet ett tag och prata om allt från dagen på restaurangen, vänner, stammisar, tv-serier och ofta spelas taiwanesisk eller kantonesisk musik i bakgrunden. Åh måste göra en Hot Pot-playlist till familjen hehe. Nu med två små så är det inte lika lätt att sitta länge, hoppas att det är något de kommer att växa upp till att uppskatta lika mycket som mig. Här kommer recept på Sukiyaki-buljong och tips på vad du kan koka i grytan (sparat stegen på Highlights på Instagram också). Vi äter ris till Sukiyakin, syns inte på bilden bara.

Du behöver:
Gryta ( en sukiyaki gryta, el gryta/kastrull som funkar till gaskök)
Gaskök + gas som kan stå på matbord. Eller en elektrisk variant.

En gryta för ca 4 pers:
Ca 8 dl vatten
2,5-3 msk socker
1,2-1,5 dl soja (t ex Kikkoman)
ca 2 tsk sake
ca 2 msk öl (om du har eller ska öppna en)
20 g smör
1 medelstor gul lök

Spä på med mer vatten (eventuellt lite mer öl) när det blir för koncentrerat under tiden ni äter.

Går så här: Bryn gul löken  (och ev lite morot och några skivor av den hårda delen av salladskål) smör så gul löken blir lite mjuk och transparent. Häll i socker och blanda och sänk till medelvärme. När sockret och löken blir lite brunt och lätt karamelliserat, i med soja och sedan vatten och låt allt koka i nån minut till. Tillsätt sake och öl och låt det koka upp.. Sen är buljongen färdig att använda!

Fritt fram att välja vad för ingredienser som ska kokas! Här kommer lite inspo: tofu, breda glasnudlar, shitake, shimeji och andra svampsorter, salladskål, gul lök, hyvlade morötter, minimajs, salladslök, fiskbullar, tunt skivad entrecôte eller kyckling. Det jag dukat upp på bordet räcker till ca 2-3 portioner.

Vi kör med vars ett färsk rått ägg som vi knäcker och blandar i en skål (tillsätt lite soja om du vill), när vi tar ut maten ur grytan så doppar vi det i ägget först. Blir krämigt gott och maten svalnar snabbare, bra för den otåliga att slippa bränna sig! Buljongen till sukiyaki är redan smakrik och saltig så vi kör endast med ägg som dippa.

Tips: Tänk på att inte maxa värmen på gasköket så att all buljong kokar bort för snabbt. Det räcker med medel/låg värme beroende på vad du kokar, stoppar du i kyckling så låt allt koka upp mer innan du fiskar upp maten från grytan.

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.