Pärlköttbullar med sticky rice – 珍珠丸子


Längtade efter doften av ångad bambublad och Dim Sum så förra helgen rullade jag kinesiska pärlköttbullar. Tycker det är så svårt med översättningar av maträtterna, klingar inte riktigt likadant men det är direktöversättningen av rättens namn iallafall. Denna rätt är från början från Hunan/Hubei-regionen och serveras bland annat vid högtider och så. Namnet har de fått för att de ristäckta bollarna är vita och ser ut som stora pärlor. För mig är rätten mer förknippat med Dim Sum så jag gjorde en egen variant till familjens lilla mini Dim Sum-lunch. Ska göra ett inlägg om Dim Sum snart tänker jag.

Det är valfritt om du vill använda bambublad, jag längtade efter doften så mycket och tycker att den adderar nåt till rätten då den lite milda ”friska” bambubladsdoften påminner om mammas Zongzi, våra gamla tatamirum på restaurangen (det är inte av bambu men doften påminner mig om dem ändå). Stod och sniffade den härliga doften när de ångades, min typ av ”Spa-doft”!

Just det, denna rätt ska vara med sticky rice. Det är en annan typ av konsistent på riset så blir inte samma med annan typ av ris. Bambublad, torkad shitake och sticky rice kan du b la hitta på Östasiatiska livs.

Här kommer mitt recept på ångade Pärlköttbullar om ni vill testa. På min IGTV på Instagram har jag också lagt upp en video på när jag gör dem.

För ca 30 st köttbullar (15 g st)
Kycklingfärs 450 g
Sticky rice 2-2,5 dl (klibbris/glutinous rice)
Vattenkastanj 40 g
Shitakesvamp 40 g (ca 8 g torra, blötlägg ca 1 h innan de ska skäras)
Salladslök 1 st
Ingefära 0,5 msk (finriven)
Shaoxing risvin ca 0,5 msk
Vitpeppar 1/4 tsk
Sesamolja 0,5 msk
Salt 1, 1/4 tsk salt
Majstärkelse 2,5 tsk
Vatten ca 2 msk

Du behöver även:
Bambublad ca 2-3 bambublad (beroende på ångkokare)
Ångkokare

  1. Skölj riset och lägg i blöt i ca 1,5-2h
  2. Skölj bambublad och lägg dem i blöt
  3. Lägg den torkade shitakesvampen i blöt ca 40 min -1 h
  4. Hacka vattenkastanj, shitakesvamp, salladslök
  5. Riv ingefära fint
  6. Blanda alla ingredienser till färsen i en större skål
  7. ”Kasta” färsen några gånger i skålen (för att få ut luften)
  8. Låt den färdiga färsblandningen vila i kylen i ca 20-30 min
  9. Trimma bambubladen så de passar ångsatsen/kokaren. Pensla med lite rapsolja på bladen.
  10. När det är dags att rulla köttbullarna. Sila riset, lägg på en bricka och blanda med ca o,5 tsk rapsolja
  11. Rulla köttbullarna ca 15 g stora (stl, ca medelstora/mindre köttbullar
  12. Ånga i ca 18 min. Räkna från när vattnet börjat koka, sänk till medel/högvärme. Efter 18 min, säng av värmen och låt det ånga under locket i ca 2-3 min till. Servera direkt!

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *