Fluffigt bröd – fluffigt bröd med saffran och russin! Testade att göra en julig lussevariant av japansk Milk bread och det blev så saftigt och ja, fluffigt gott! Jag utgick från ett recept för ”vanlig” milk bread som jag använt mig av innan, jag adderade bara saffran och russin själv. Skulle länkat till sidan på Hembakat men tyvärr så ligger inte receptet uppe längre. Jag har sparat en screenshot på ingredienserna/måtten från hemsidan men inte resten och när jag googlar andra recept så skiljer det sig med ingredienser och vissa använder smält smör, grädde m.m. Resten av receptet höftade jag lite med tid och så men det blev ändå bra och gott! Om du gör två limpor så dela degen i 8 bitar efter första jäsningen och rulla som i steg 9. Visar på Instagram Stories idag hur jag gör dessa och sparar sen på Highlights! Vi åt bullarna nygräddade som de var men sparar limpan till att göra rostmackor! Ska fundera lite på vad jag vill ha på en ”Lusse Sando” också! Juljul!
Av degen gjorde jag 1 limpa och en form med 8 rolls så du kan köra och dela upp lite beroende på vilket du vill göra, Obs att de jäser rätt mkt.
Till 2 limpor:
Tanzong (redning)
50 g vetemjöl
120 g mjölk
120 g vatten
Degen
50 g jäst
250 g mjölk, kall
96 g socker (kan öka till ca 115 g om du vill ha sötare bröd tänker jag)
2 tsk salt
2 ägg
655 g vetemjöl
125 g smör (rumstempererat)
1 eller 2 pkt saffran
ca 1,5-2 dl russin (lägg i blöt i vatten först)
Pensling
Mjölk
Pensling när brödet är gräddat (om du vill)
Socker blandat med lite vatten
1. Vispa ihop ingredienserna till Tanzong, tills den är slät och ungefär som en tjock vaniljkräm. Häll över i en skål och låt svalna lite.
2. Blanda mjöl, socker, salt i en större bunke (eller skål för maskin)
3. Blanda mjölk, jäst, saffran och ägg i en skål
4. Rör ner mjölk, saffran och ägg med de torra ingredienserna, blanda ner Tanzong-redningen
5. Klicka ner det rumstempererade smöret och blanda tills smeten är jämn
6. Mjöla toppen av degen lite lätt och täck över med kökshanduk i ca 1 timme och 15 min
7. Lägg russin i blöt
8. Mjöla bänken lätt och ta ut degen från skålen. Fördela degen beroende på om du ska göra limpa eller små ”rolls”. Vid limpa så dela degen i 8 bitar (4 bitar per limpa)
9. Kavla eller dra degbitarna lätt till rekltangelform och rulla in russin och placera rullarna med skarven ner i bakformen
10. Täck bakformen med kökshanduk i ca 30 min, när det är ca 10 min kvar så sätt ugnen på 175 grader
11. Pensla brödet med mjölk och ställ formerna i den nedre delen av ugnen i ca 30 min. Jag täckte brödet med folie efter ca 12-14 min och tog bort foliet de sista 5 min så det skulle få fin färg
12. Pensla med lite socker upplöst i varmt vatten för att få till en glansig yta på brödet om du vill.
Hej! Vad tråkigt. Jag dubbelkollade mina mått med screenshoten jag tog från Hembakat och det stämmer. Har bakat efter dessa mått själv med den jag visar i inlägget. Mvh Karin