
Här kommer recept på en kycklingrätt som brukar räknas som en sichuanrätt som erbjuder smakdeluxe. Rätten heter 口水雞 och direkt översatt så är det typ saliv kyckling haha. Betydelsen är mer att den är så god så att man dreglar, aptitväckande. Gott att variera sig med detta mellan julbord, lussekatter och julgröt kanske hehe. Med förberedelser och om du har chilioljan klar sedan innan så tar det ca 40 min allt som allt att laga rätten, går bra med köpt chiliolja också såklart. Jag serverade lite blancherad pak choi som jag blandande med lite hoisinsås och nykokt jasminris till. Riktigt smaskigt blev det.
För ca 3-4 personer
1 hel kyckling [ca 1 kg]
3-4 tjocka skivor ingefära
1 stjälk salladslök
3-4 tjocka skivor ingefära
1 stjälk salladslök
Såsen till kycklingen [förbered när kycklingen tillagas]
5 msk chiliolja [eller efter smak]
2 msk kinesiskt svart vinäger
1/2 tsk rörsocker
1 msk soja [gärna ljus soja]
2 klyftor vitlök, finriven
1/2 msk finhackad salladslök
1-2 krm salt
5 msk chiliolja [eller efter smak]
2 msk kinesiskt svart vinäger
1/2 tsk rörsocker
1 msk soja [gärna ljus soja]
2 klyftor vitlök, finriven
1/2 msk finhackad salladslök
1-2 krm salt
Garnering [förbered när kycklingen tillagas]
Jordnötter, rostade och hackade
Vita sesamfrön, rostade.
Hackad koriander och salladslök
Jordnötter, rostade och hackade
Vita sesamfrön, rostade.
Hackad koriander och salladslök
Förberedd kycklingen:
Lägg den färdigrensade och tvättade kycklingen i en kastrull tillsammans med salladslöken och ingefäran. Häll på vatten så att det täcker kycklingen. Låt kycklingen koka upp och sänk sedan till medelvärme och låt kycklingen småkoka i ca 8 min till. Stäng av värmen och lägg på locket och låt kycklingen ligga i vattnet i ca 20 min till. Förbered ett isvattenbad till kycklingen och lägg den i det kalla vattnet efter att de 20 min gått. Lått kycklingen kyla ner sig och ta sedan ut den och dela i önskade bitar, med eller utan ben.
Häll över såsen och strö över garneringen innan servering!
Häll över såsen och strö över garneringen innan servering!