Yakitori – Kycklingspett med teriyakisås [焼き鳥]

Yakitori med en skål ris och misosoppa.

Försökte få lite japansk izakaya-känsla [små japanska matställen/pubar som serverar smårätter] till middagen och gjorde yakitori. Fick steka spetten i stekpanna istället för att grilla dem över kol men det blev gott ändå. Jag gjorde mina kycklingspett av kycklinglårfilé och här nedan finns recept på teriyakisås som räcker för ca 4 personer. När kycklingen nästan är genomstekt så häll på lite av såsen så det täcker dem. Låt såsen koka upp lite med spetten. Ringla mer sås över spetten vid servering. Jag hade kokt råris/jasminris, riven vitkål och misosoppa till!

Teriyakisås [för 4 pers.]
1 dl soja
0,75 dl  mirin
2 msk saké
0,5 dl strösocker
ca 1-1,25 dl vatten

Blanda alla ingredienser i en kastrull och låt koka upp. Låt det koka på medelvärme i ca 10 min och sänk sedan och låt såsen småputtra i ca 20 min till, såsen ska bli lite tjockare och sirapaktig. Glöm inte att vakta kastrullen och rör om ofta, lätt att den bubblar över annars.  Smaka av och eventuellt ha i mer socker, vatten eller soja beroende på hur mycket såsen fått koka ner.

Har inte skrivit ut hur många spett kyckling eller hur många gram per person men räkna med ca 150-200 g kyckling per person.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *