Xiao long bao [小籠包]

Ingredienserna redo för blandning.
Kavla ut till tunna runda plattor, ca 8,5 cm stora.
Mina lite smått klumpiga små baos jämfört med mammas.
Nyångade och färdiga för servering!

Har ni smakat Xiao long bao? Denna goda lilla bao kan man räkna som en dim sum rätt och sägs vara från Shanghai-området ursprungligen. För mig så hör Xiao long bao till barndomens helgmat, när vår mamma förberedde en dim sum-brunch hemma och vi satt och åt och drack te och den ena ångkokta tallriken efter den andra dukades upp. Älskar att vi för traditionen vidare med mina barn, även om vi inte har den tiden att sitta ner och prata i lugn och ro nuförtiden [två små virvelvindar som måste underhållas] så är det oerhört värdefullt att mina barn får uppleva mina föräldrars mat. Dim Sum betyder på kantonesiska ”beröra hjärtat” och när mat görs med kärlek så är det ju precis det den gör

Det finns väldigt många varianter på fyllning och just detta receptet är en mer klassisk med fläskfärs. Antecknade medans vi gjorde dem så det diffade lite mellan deg och fyllning.

Ca 50 st

(degen räcker till ca 65-70 st xiaolong baos, den degen som blir över kan man kavla ut och göra nudlar av, gott i nudelsoppa! Eller öka med fyllning).

Fyllning
500 g karré
1 ägg
1,5 dl salladslök
15-20 ml ingefära
2 msk soja
1/4 tsk salt
1 krm vitpeppar
4 tsk vatten
1,5 msk sesamolja

Deg
500 g mjöl
300 g vatten (rumstemp)
vila i ca 20 min

1. Lägg karréfärs, gärna lite grövre i en skål tillsammans med finhackad salladslök, riven ingefära och alla övriga ingredienser. Blanda ihop och låt det stå i kylen i ca 30 min.

2. Blanda mjölen med 300 g vatten och knåda ihop,  låt den vila under duk i ca 20 min.

3. När degen är färdig, knåda den en gång till. Dela degen i några bitar som du rullar till cylindrar. Skär sedan den i små bitar och kavla dem till tunna runda plattor (ca 8,5 cm i diameter). Använd gärna en smal kavel, fick inte med den på bild.

4. Lägg ca 2 tsk köttfyllning per platta och vik ihop (lägger ut en Xiao long bao edition på Instastories på min instagram för tips på hur man gör)

5. Ångkok dem i ca 10 min.

6. Servera direkt med t ex finriven ingefära, kinesisk svartvinäger, soja och chili som dippa.

2 thoughts on “Xiao long bao [小籠包]

    1. Tack Anna! Kan du äta de dumplingsen som är gjorda med rismjöl? Vet att det inte är samma konsistens eller så men de är också supergoda! Ha en fin kväll 🙂 Karin

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *