Spice up your life…med chiliolja!

Chiliolja in the making

I helgen kokade jag ihop en egen chiliolja. Kan sparas och användas till många maträtter, som  t ex Wonton med jordnötsås och chiliolja.

2 dl raposolja
2-3 skivor ingefära
2 st stjärnanis
2-3 torkade chilifrukter [dela dem i två delar]
2 lagerblad
2,5- 3 msk chilipulver
2-3 tsk Sichuanpeppar [krossade eller pulver]
1,5 – 2 tsk Five-Spice krydda
(Addera 2 klyftor krossad vitlök i också om du vill)

Lägg alla ingredienser förutom Five-Spice kryddan i en kastrull. Häll i 2 dl olja. Värm upp oljan på svag värme och låt det hettas upp och puttra utan att det blir överhettat [då blir kryddorna brända och det kommer smaka bittert], låt det puttra i ca 5 min. Lägg Five-Spice kryddan i en skål och häll den varma oljan över, låt allt stå och dra i ca 5 min.  Jag delar sedan upp oljan i två burkar. En del filtrerar jag med kaffefilter så det blir en ren och röd olja. Den andra delen av oljan lägger jag i en burk tillsammans med chilipulvret [jag tar ut resten av kryddorna och slänger dem]. Så slipper man mecka när man bara vill ha oljan o slippa småbitarna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *