Låt mig presentera: Kinesisk barbecuesås – Sha Cha [沙茶醬]

Kärt barn har många namn som sagt, denna såsen går även under namnen kinesisk satay eller Sha Cha. Den används i det kineiska köket men tydligen vanligast i Fujian provinsen och i Taiwan. Min familj kan inte äta Hot pot utan att ha denna såsen som ingrediens i våra såsskålar, oh no. Såsen består bland annat av sesam, olja, fisk, vitlök, schalottenlök, ingefära, chilipulver, sichuanpeppar med mera. Såsen är god att ha i t ex en wook eller nudelrätt eller som ingrediens i en sås till Hot pot som sagt. Det finns även en vegetarisk variant på såsen. Hur ska jag beskriva smaken då, den är saltig och har en rökig och lite stark smak. Får jobba på att beskriva smaker märker jag. Det är rätt mycket olja i såsen så glöm inte att blanda till såsen så att innehållet blandas innan du skopar upp för användning. Jag kommer att lägga upp några tips på rätter man kan använda såsen till här på bloggen.

 

2 thoughts on “Låt mig presentera: Kinesisk barbecuesås – Sha Cha [沙茶醬]

    1. Hej Katarina! Såsen kan man köpa i de flesta asiatiska (kinesiska) livsmedelaffärerna tror jag. Bor du i Malmö så finns det bland annat att hitta på alla tre asiatiska butikerna runt Möllevången! Ha en fin dag/ Karin

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *