Såg Kaya Toasts på Fung Bros Youtube-kanal när de testar sig igenom New York ”cheap eats” för ett tag sen och varit sugen på att testa sen dess. Kaya Toast är alltså en krispig toast med Kaya Jam med pandansmak (Kaya är baserat på kokosgrädde men finns även i andra smaker), mellan lager av Kaya Jam (som är mer som en majonnäs/marsán i konsistensen) ska man lägga en kall skiva smör. OCH som om detta inte räckte så serveras Kaya Toast med ett pocherat/ löskokt ägg! Så gott, detta var verkligen som en dessert! När jag läst och sökt på Kaya Toast nu så verkar det vara en populär/känd frukost i Singapore/Malaysia. Det sägs vara kinesiska immigranter från Hainan som började serverar dessa på Kopitimas (caféer) och nu är Kaya Toast en känd frukosträtt som äts som frukost, fika, brunch eller verkar som det finns dygnet runt. Missade denna rätt totalt när jag var i Singapore!
Jag gjorde egen Kaya Jam och utgick från detta recept (men har mycket mindre socker än det angivna) för den traditionella Kaya toasten så är det Kaya Jam med pandansmak som gäller men tyvärr så köpte jag ett Pandan extrakt som inte var tillräckligt koncentrerat. Så sök efter eller fråga efter mer koncentrerat i butik om du inte redan har det hemma. För den traditionella Kaya Toast upplevelsen som serveras i Singapore så ska man som sagt servera med läskokta ägg att doppa i. Ägget smaksätts med lite soja och vitpeppar. Jag körde på med havsalt och tyckte redan det var jättegott. Sett med chilioil i också och det tänker jag testa med lite Maggi 🙂
Själva toasten som ska fungera som krisp, skopa, goda kolhydrater, ja kärt barn har många namn, ska vara rostad men jag körde smörstekt variant denna gång. Detta var så smarrigt! Hoppas ni testar. Om ni gillar kokos, bröd och smör så… 🙂
Ingredienser till Kaya Jam
4 ägg gulor
I burk med kokosgrädde 400 g (använd endast den krämiga delen så skaka inte burken innan användning). Jag fick ut 185 g av grädde resten var kokosvatten.
25 g palmsocker
(jag använde också ca 1 msk pandan extrakt men den var för svag och gav inte tillräckligt med smak så min är mer som en Kaya med kokossmak)
Till servering:
Pocherat ägg – toppat med tex soja & vitpeppar eller havssalt.
Rostad/grillad eller stekt formfranska
Smör (Jag skivade smörskivorna med osthyvel)
1. Separera äggen och försök vara så noga som möjligt med att ta bort vitorna.
2. Separera grädden från vätskan och lägg i kastrull tillsammans med 25 g, rör om och låt sockret smälta (ca styrka 4/9 på plattan).
3. Vispa äggulorna ordentligt.
4. Ta va 1/2 dl av kokos/socker blandningen och vispa ner det i ägget försiktigt.
5. När ägget är välblandat så vispa ner det långsamt i kastrullen med kokosmjölken och sockret.
6. Vispa och rör om under ca 8-1o min så din tjocknar (höjde till 5/9 på plattanen stund och sen ner till 4/9)
7. När krämen blir som majonnäs/marsán i konsistensen så är den färdig och du kan låta den svalna och lägga över i en ren burk. När den kylts ner så kan du använda den! Ställ in i kylen så ska den hålla ett par dagar!