Morotssoppa med kokosmjölk och citrongräs

Värmande morotsoppa med lite het chiliolja.

Erbjudande på morötter i lokala mataffären, då blir det morotssoppa här hemma! Så gott med en värmande soppa nu när det börjar bli riktigt höstruggigt ute. Till och med min matvägrande lilla ettåring gillade den, win! Jag brukar oftast ha citrongräs, kaffir limeblad och galangalrot hemma i frysen, de säljs ju ofta i storpack och jag hinner inte använda upp allt på en gång. Perfekta ingredienser att ha i frysen. Om du vill kan du blanda i lite chiliolja [eller t ex sambal oelek] i soppan direkt.

Recept för 4 pers.

ca 700-800 g morötter
1 liter vatten
400 g kokosmjölk
1 medelstor gullök
2 klyftor vitlök
1 citrongräs
2-3 kaffir limeblad
en bit galangarot.
2-3 skivor ingefära
1 tärning grönsaksbuljong
Chiliolja

Garnerings förslag:
Koriander
Rostade kokosflingor
Rostade pumpafrön
Finhackad chili
Chiliolja
Lime eller citronklyfta

1.Skär morot, gullök, vitlök, ingefära i små bitar.
2. Lägg bitarna i en kastrull tillsammans med vattnet.
3. Lägg i citrongräs [bryt den på två tre ställen eller slå på stjälken med baksidan av kniven så doften kommer fram]. Riv kaffir limebladen och skiva 2-3 tjocka skivor galangarot och lägg i kastrullen.
4. Häll i kokosmjölken och buljongtäringen och låt soppan koka på hög/medelvärme tills morötterna och gullöken blir mjuka.
5. Ta ut citrongräs, galanga, kaffir limebladen.
6. Mixa soppan till den blir slät. Smaka av och salta efter smak.
7. Garnera och servera med t ex bröd.

Följ mig gärna på Instagram för mer matinspo: chopstick_stories  🙂

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *