Mapo tofu med shitakesvamp (麻婆豆腐)

Snabb Mapo tofu med shitakesvamp!

Mitt i hösten nu och hemma hos mig lagas det många snabba grytor, tacksamt när allt går i turbo-virvel-fart i livet. Gott, värmade och funkar så bra som matlådor! En storfavorit av comfy-food är Mapo tofu. Har alltid en eller två burkar av the Key ingredient i denna rätt – den fermenterade Sichuan-bönsåsen Dou ban jiang hemma! Det finns att köpa både med chili och vanlig. Jag kör på den med chili i denna rätt. Här kommer min snabbversion av rätten med shitakesvamp. Gillar torkad shitakesvamp till denna rätt då den har en lite ”fastare” konsistens som passar till den mjuka tofun.

Ca 3-4 portioner

110 g shitake efter blötläggning (ca 15 st, mellanstora torkade shitakesvamp)
300 – 400 g tofu (t ex medium tofu el. fast tofu om du inte har färsk)
2 vitlöksklyftor
ca 1 msk finriven ingefära
2,5 msk Sichuan-bönsås (Dou ban jiang)
1,5 tsk Svart bönsås (fermenterade svarta bönor)
3 dl vatten
2 tsk potatismjöl + ca 0,5 dl vatten
sesamolja
Eventuellt lite soja eller salt.
Salladslök och koriander på toppen är jättegott också!

Blötlägg shitakesvampen (minst ca 30 min- 1 timme beroende på storlek) innan matlagning. Koka riset som ska serveras till maten under tiden du lagar rätten.

  • Gör så här:
    Hacka shitakesvamp, vitlök och riv ingefäran.
  • Skär tofun i önskade kuber och blanchera om du vill/hinner (valfritt, detta steget gör att tofun håller formen bättre under tillagning och inte ”smular” lika mycket). Låt tofun koka någon minut och slå av vattnet. Gör det precis innan tillagning, tofun hinner klibba ihop sig annars.
  • Häll lite rapsolja i en djup panna eller gryta och fräs vitlök och ingefära snabbt.
  • Lägg i shitakesvamp och låt det fräsa en kort stund.
  • Lägg i bönsåserna och rör ihop, häll i vattnet och låt det koka upp.
  • Lägg i tofukuberna och blanda försiktigt. Låt det koka upp och sedan sänker du till låg värme och blandar i potatismjöl/vatten-blandningen. Rör om och låt puttra på låg värme i ca 5 min.
  • Smaka av och tillsätt soja eller salt om du vill och avsluta med att ringla lite sesamolja över grytan. Toppa med salladslök och koriander om du har och servera med ris eller nudlar om du vill!

Kosematen är serverad!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *