Låt mig presentera: Yuzu [柚子]

Min Yuzusamling hemma, Ultraman och Kamen rider ville också vara med på bild.

Glad måndag på er! Jag har ju haft japanskt tema här på bloggen ett tag nu men kör på ett inlägg till med inspiration från Japan om yuzu. Inget nytt för många av er kanske men den är inte lätt att hitta i livsmedelsbutikerna här hemma, i de asiatiska affärerna här i Malmö så har jag iallafall sett yuzukoncentrat.

Yuzu är en citrusfrukt som har sitt ursprung i asien, det sägs att den först odlades i Kina och togs till bland annat Japan under Tang dynastinen. På wikipedia beskriver de smaken som en korsning mellan grapefrukt och mandarin och jag tycker att den smakar mer åt grape hållet men har en annan typ av arom än grape och mandarin. Själva skalet är rätt knöligt och inte så jämt som andra citrusfrukter. Man brukar inte äta den direkt som den är utan nyttjar skalet och saften av frukten som smaksättare i dryck, mat- och efterrätter.

När jag var i Japan så köpte jag på mig lite olika yuzuingredienser som t ex vinäger med yuzu, yuzu med chili och yuzupasta. Yuzupastan har jag bland annat testat att ha i kycklingbullar till nudelsoppa och det var en fin kombo! Yuzu med kyckling överlag är en vinnande kombo, mamma hade lite av yuzupastan i marinaden till grillade kycklingvingar och det blev supergott, adderar en fräsch smak till marinaden. Nästa maträtt jag tänker testa med yuzu är nog någon skaldjursrätt tänker jag.

Ha en fin vecka hälsar jag, min yuzu-stash, Ultraman och Kamen rider!

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.