Koreansk soppa med riskakor – Tteokguk

Här kommer recept på min version på en koreansk soppa som tydligen är en typisk nyårsdagsrätt också, både den västerländska och lunarkalenderns nyårsdag är det tradition att man äter den nuförtiden. De vita riskakorna symboliserar nystart och formen som är som mynt ska bringa välgång för det nya året.  Basen är en lätt buljong och skivade koreanska riskakor, toppingen är stekt och strimlad äggula, salladslök,  strimlad noriblad och chili. Kan tänka mig att det är skönt med en lättare buljongmåltid efter nyårsaftons festmåltider och eskapader. Eller vad vet jag, som firat de senaste tolvslagen i pyjamas haha. Anyhow, till soppan tog jag fram lite kimchi som tillbehör, värmande comfort food som passar perfekt särskilt nu under vintern.

För 3-4 pers
500g Koreanska skivade riskakor
600 g kamben i små bitar till buljong [alternativt kyckling-, nöt eller vegetarisk buljong]
3-4 stjälkar salladslök
2 vitlöksklyftor
1,5 tsk fisksås
1/2 tsk sesamolja
1/4 tsk salt
2-3 blad av salladskål
Lite svartpeppar efter smak

Garnering
2 ägg
Norialger [ett ark]
1-2 chilifrukter
Hackad salladslök

Gör så här:
1. Skölj köttbitarna i vatten och koka sedan köttet snabbt i vatten som precis täcker dem  för att ”rena köttet”, buljongen blir klarare så. Häll bort vattnet och skölj köttbitarna i kallt vatten.
2. Lägg köttet tillsammans med 1,5 l vatten i en kastrull. Låt det koka upp och sänk sedan till låg temp i ca 15 min.
3. Hacka vitlöken och dela en salladslökstjälk i två bitar och rör ner båda i buljongen. Ta bort eventuell skum från buljongen.
4. Lägg riskakorna i blöt i kallt vatten och dela på bitarna som klibbat ihop, låt det ligga i klart vatten i ca 10 min, skölj va med kallt vatten och ha det i ett durkslag.
5. Separera äggulan och vitan i två skålar. Salta båda skålarna med en nypa salt. Rör om båda.
6. Stek gulan på låg värme så det blir som en tunn pannkaka, lägg åt sidan till den svalnar lite och strimla den.
7. Hacka chili, strimla noriarket och hacka salladslöken.
8. Strimla salladskålen och lägg i den när det är 2-3 min kvar av koktiden på buljongen. Låt buljongen koka upp på hög värme igen.
9. Lägg i riskakorna, fisksåsen, salt och peppar och häll i äggvitan [rör inte om det förrän ägget stelnat lite] låt koka i ca 2-3 minuter [tills riskakorna är ”al dente”].
10. Lägg upp i skålar och garnera!

Riskakorna suger åt sig en del buljong så bäst är det att äta direkt.

Smaklig spis och god fortsättning!

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *