Knivskivade nudlar med barbecueröra [刀削面]

Har du stått framför nudelavdelningen i en asiatisk livsmedelaffär nån gång och haft beslutångest av alla olika typer av nudelsorter som finns? Ja? Bra, då är jag inte ensam. Oftast vet jag vilka sorter som fattas hemma och vill fylla på men när man står där så blir man påmind och sugen på andra nudelrätter. Jag är en stor nudelfan, helst ska de nog paras ihop med en riktig god buljong men även nudlar med en god pestoliknande röra är inte så pjåkigt. Jag kommer gå igenom lite olika nudelsorter här och idag vill jag visa en taiwanesisk nudelsort. Den jag använder här heter Kuan Miao sliced noodle, jag gillar dessa till de lite mer ”torra” nudelrätterna eftersom breda nudlarna är goda lite al dente och fångar upp mycket av smakerna från röran. I söndags blev det middag bestående av ”knivskivande” nudlar med en röra gjord på en kinesisk barbecuesås och stekt entrecôte.

4 personer:

650-800 g Entrecôte

1 pkt Kuan Miao Nudlar (450g), eller annan typ av nudlar, helst breda.

1 Gurka, finstrimlad

Till barbecue röra:

1-2 vitlöksklyftor

4 msk soja

2 msk sesamolja

0,75 dl barbecue sås

1,5 msk socker

2 msk rapsolja

Garnering:

Finhackad salladslök (2 stjälkar)

Chiliolja

Sesamolja

Gör så här:
Marinera entrecôteskivor (ca 2 cm skivor), jag körde bara med salt och lite vitlökspulver. Finhacka salladslök och vitlök. Koka en kastrull med vatten till nudlarna. Fräs vitlök i lite olja, sänk värmen till medel. I med barbecuesås, sesamolja, rapsolja, socker och soja. Låt det puttra i någon minut. Ta bort från värmen. Stek köttet till önskad temperatur och låt vila. Under tiden du steker köttet kan du börja koka nudlarna (tar ca 4 min). Om du gillar al dente nudlar så kolla om de känns ok efter ca 3 min, häll över nudlarna i ett durkslag och skölj snabbt med kallt vatten innan du lägger tillbaka dem i kastrullen eller på ett serveringsfat. Häll sedan röran över nudlarna och blanda, toppa med salladslök, sesamolja, chiliolja och chili (kanske koriander om du har det hemma). Skiva köttet i bitar som man kan äta direkt med pinnarna och servera det tillsammans med tunt strimlad gurka. Smaklig spis!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *