Kinesisk kycklinggryta

Här kommer ett recept på en lättlagad och smarrig kycklinggryta. Tänker numera alltid på min kära vän Yrsa när jag lagar rätten och jag blir nostalgisk, fattig student i Storstan med hemlängtan, grytan som doftar ”hemma” och värmer magen och en kär vän som värmer hjärtat. Kan mat verkligen vara riktigt riktigt gott när man inte delar den med sina nära och kära? Inte enligt mig i alla fall. Detta kan alla Leis skriva under på! Detta är en väldigt tacksam rätt, tar ca 15-20 min att laga men smakar som om den puttrat på låg värme länge! Väldigt god som vegetarisk gryta också, byt bara ut kycklingen mot tofu.
De konserverande svarta bönorna finns att köpa både som torra bönor (som russin) eller som en puréröra. Denna gång kör jag med röran.
Ingredienser (för cirka 4 personer):
Kycklinglårfilé 700g (eller kycklingklubbor)
Zucchini 2 st
Vitlök 2 klyftor
Ingefära
Chili
Sesamolja
Majsolja
Soja
Konserverad puré på svarta bönor
Kinesisk matlagningsvin
Vitpeppar
Potatismjöl
Skär kycklingen i bitar (ca 3-4 cm), skala zucchinin och skär i stora bitar/stavar. Skala ingefära och skiva 5-6 grova skivor. Skär vitlök i grova bitar. Chili efter smak, jag har ca 2 färska röda chilin utan kärnor i min gryta. Fräs vitlök, chili och ingefära i olja, lägg i kycklingen och låt den brynas, häll på lite soja för att få färg på köttet. Lägg i zucchini och låt det stekas ihop ett tag. Lägg därefter i två matskedar av de konserverade bönorna och rör ihop. Häll på kokande vatten så att det täcker alla ingridienserna. Om du kan få tag på det så tillsätt en skvätt kinesiskt matlagningsvin (risvin, funkar bra med saké). Sänk värmen och låt grytan puttra under lock i ca 5 minuter. Rör om då och då.
Eventuellt så kan du reda grytan med lite potatismjöl som du först blandar ut med lite vatten om du tycker att såsen är för tunn. Smaka av med sesamolja och peppra innan servering.
Servera med kokt ris! Jag wokade lite salladskål till också.

Relaterade inlägg

2 reaktioner på ”Kinesisk kycklinggryta

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.