Japansk omurice [オムライス]

En favoritmaträtt från min restaurangbarndom var min pappas omurice, tyckte att det var så sött med formen på maten som liknade en gul äggkudden och så lät pappa oss dekorera toppen av omeletten själva med ketchup också!

Omurice är en japansk omeletträtt med ris. Själva namnet på rätten är just en sammanslagning av omelett och ris och kan även skrivas Omu-raisu. Fyllningen och sås kan variera men basen är omelett och ris för att kvala in sig som en omurice. Finns även en variant som heter omusoba och där har man ersatt riset med nudlar istället.

Den variant som min pappa gör är med ketchup som smaksättare och kyckling i riset så det är denna varianten jag visar idag.

Tips på stekt ris överlag är att man använder ”gammalt” kokt ris, alltså ris som fått stelna till lite och inte är lika fuktigt och klibbigt som nykokt. Risken för att riset blir för klibbigt och geggigt minskar och man kan få en lite mer ”al dente” känsla på riset.

För 4 pers

ca 400 g okokt ris [japanskt rundkornigt eller jasmin] el. ca 600-700 g kokt ris
3 st kycklinglårfiléer
4-5 msk ketchup + till topping
1 morot
1/2 – 1 gullök
6-7 ägg
salt
peppar

  1. Koka riset och låt svalna helt, bra om det fått stå i kylen över natten.
  2. Hacka lök och morot i små bitar och skär kycklingen i små kuber.
  3. Häll upp 4 msk ketchup och blanda med ca 1,5 msk vatten för att göra det lättare att blanda med riset sen.
  4. Fräs lök och morot i lite olja tills det blir mjukt och lägg sedan i kycklingen, salta och peppra. Lägg blandningen åt sidan när kycklingen är genomstekt.
  5. Heta upp olja på medeltemperatur och lägg i riset i pannan, seperera riset och blanda om i pannan tills riset är uppvärmt.
  6. Häll i ketchupblandningen och blanda tills all ris täcks med det.
  7. Lägg riset åt sidan och gör omeletterna, knäck äggen i en skål med ca 1,5 msk vatten och vispa ihop dem med lite salt. Hur tjock du vill ha din omelett kan du styra själv. Jag gillar när det är lite tjockare och inte för välstekt [bra om du har en separat stekpanna så riset kan hållas lagom varmt under tiden men glöm inte att sänka värmen och rör om då och då].
  8. När omeletterna är klara är det bara att lägga risblandningen på ena sidan av omeletten och vika ihop. Låt fantasin flöda när du dekorerar din omurice [var försiktiga så det inte blir för mycket ketchup på haha].

Jag hade pokémon- nori [algblad] som jag dekorerade lillens omurice med också, men de norpade han innan maten hamnade på bordet så det blev lite analog Pokémon Go innan maten.

どうぞお召し上がりください [Dōzo omeshiagarikudasai]
Smaklig måltid!

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *