Gua Bao time [割包]

Gua Bao, eller pork buns som de också är kända som är en kinesisk maträtt med vit fluffigt bulle och brukar traditionellt [den taiwanesiska varianten] innehålla långkokt sidfläsk, picklad kål, jordnötter och koriander. Namnet betyder på taiwanesiska ordagrant: skuren [Gua] bulle/bröd[Bao]. Gua Bao har ju varit inne ett tag nu och kan fås med allt från tofu till friterad kyckling på olika restauranger. Vi varierar hemma med en variant gjord med karré istället för det långkokta sidfläsket. Det går snabbare att göra och är inte lika fett. Godast är de när de fluffiga bröden är helt nyångade. Till denna maträtten filmade jag en video. Dels för att stegen är svåra att förklara i skrift och för att jag ville öva på film och klippning. Får ju passa på att experimentera nu i semestertider med att filma mat-tutorial, inte lika lätt när vardagen börjar igen nästa vecka. Tack för tipsen svåger min.

Degen till det ångade bullarna, 10 stycken (räkna med 2 per person):
400 g mjöl
25 g jäst för söta degar
100 g råsocker
200 g ljummet vatten
1 tsk rapsolja

Gör så här:
Blanda socker och vatten tills sockret löst upp sig, blanda sedan i jäst, mjöl och olja. Knåda ihop degen tills den är slätt och låt den vila i 5 min under duk. Rulla degen lätt i lite mjöl och rulla ut degen så du kan dela den i tio bitar. Rulla ihop till släta bollar och kavla ut den lätt till cirklar som du sen viker ihop i mitten till halvmånar. Tänk på att kabla från mitten ut till kanterna för att hålla formen så jämn som möjligt när de ångkokats. När halvmånarna är färdiga så täck för dem och låt dem vila i ytterligare 20-25 min under duk. Ångningen, placera bullarna i ångkokaren med kallt vatten och låt det koka upp [på hör värme]. Se till att sänka värmen till medelvärme efter att vattnet börjat koka. Totala ångningstiden ska vara 15 minuter från att du slår på värmen.

[Om du ångar med glaslock som jag gör så se till att ha en kall handduk som du kan blöta utsidan på locket med när du nästan är klar med ångningen, torka av och snurra på locket för att få lite av det kondenserade vattnet att rinna ut på sidan av locket så det inte droppar så mycket på bullarna].

Köttet:
800 g karré

Marinad:
2 msk Hoisinsås
1 msk soja
1 tsk 5 spice-krydda
1 tsk socker
1/2 tsk vitlökspulver
1/2 tsk vitpeppar
2-3 msk vatten

Gör så här:
Skär köttet i tunna skivor och blanda ner marinaden med skivorna. Låt det stå i minst 20-30 min. Stek köttet innan servering, tänk på att köttet är tunt så försök servera det så snabbt som möjligt när det är färdigstekt.

Tillbehören:
Picklad kål [lägg i blöt i ca 1-2 timmar så saltet dragits ut lite, skölj noga och stek sedan den torr i medelvärme och tillsätt 1 tsk socker för att balansera det salta lite].
Jordnötssmör med crunch [inget måste såklart men vi gillar att använda det]
Sriracha [om du gillar stark mat]
Krossade saltade jordnötter
Koriander

Hoppas ni gillar videon och receptet!

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.