Festmåltid med Pekinganka! 北京烤鴨

En rätt som står högt på önskelistan vid födelsedagar eller andra festligheter hemma hos min familj är Pekinganka 北京烤鴨 [Běijīng kǎoyā]. Pekinganka består av grillad anka, ”tunnbröd”, gurka, koriander, salladslök och sås. Vi brukar göra vårt eget bröd. Det finns färdiga att köpa men vi föredrar konsistensen på det brödet som vi gör än de som säljs i frysdisken. Jag har faktiskt aldrig testat att grilla en hel anka själv än. Måste gå en kurs hos min pappa snart. I de asiatiska affärerna runt Möllan kan man köpa nygrillade ankor [kolla med dem först och lägg undan för det är begränsat antal, i Malmö är det så på helgerna iallafall]. Ibland kör vi med färdigmarinerat och grillad ankfilé från frysen som man värme i ugnen. Min mamma brukar ta ut den från ugnen lite innan den är helt färdiggrillad och steka skinnet på hög värme i en panna om vi använder fryst ankfilé. Snabbt och enkelt sätt få njuta av Pekinganka. Oftast så brukar vi ha en soppa som t ex Pekingsopppa [Hot and sour soup] till. Så gott så gott!

Bröd till Pekinganka [ ca 2 h, inklusive jäsning och stekning]
30 st [räkna med ca 5 st per vuxen]

9 dl mjöl
4,5 dl varm vatten [nykokat]
1 tsk matolja
sesamolja

Annat du behöver till rätten:
Grillad anka
Gurka
Salladslök
Koriander
Peking ankasås [finns färdig att köpa]

1. Häll mjöl och olja i en bunke och häll i det nykokade vattnet och blanda först runt med en slev. När degen inte är för varm för att ta på längre så blanda/knåda degen jämn med händerna. Täck över med ett lock eller en handduk och låt degen vila i ca 40 min-1 h.
2. När degen har vilat så ska den knådas jämn och delas i 30 bitar. Lägg duk över bitarna som inte ska kavlas än så de inte torkar.
3. Rulla varje bit slät och rund och doppa topp/botten i sesamolja och kavla ut dem till ca 15 cm runda tunnbröd [ca som en liten assiett]
4. Stek brödet i en stekpanna på hög/medelvärme i ca 1 min totalt för hela brödet. Vänd på brödet när det börjar bubbla lite på toppen.
5. Lägg de färdiga bröden i en kökshandduk och täck dem tills servering.

Om du skulle ha bröd över så är det godast att ånga dem innan nästa servering.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *