Kyckling- och zucchinidumplings [Dumplinghack]

Del 2 av vad jag gjort av skörden vi tog hem från Lina och Mattias. Zucchinin hamnade i dumplings och de blev så söta och saftiga. Om ni är nya med att göra dumplings men vill testa på så är detta receptet verkligen värt att testa. Det är enkelt och går snabbt om ni får tag på färdiga gyoza-degark [gyoza är japanska för dumplings], de är tunnare än de man gör hemma men det funkar fint och man spar tid! Köpte mitt första paket i våras faktiskt, vi har alltid gjort egna hemma hos mina föräldrar men med två små barn så är jag glad att det finns färdiga degark att köpa så att man kan äta dumplings utan att det blir för mycket jobb ibland så detta är verkligen ett dumplinghack!

Denna variant av dumplings heter på kinesiska 鍋貼 [guōtiē]och är de som brukar kallas för ”pot-stickers” eller så säger man 煎餃 [jiānjiǎo] som betyder ”torrstekta dumplings”. Det finns otroligt många variationer på dumplingfyllningar och deg och här kommer min med zucchini och kyckling. Hoppas ni gillar!

Ingredienser för ca 50 dumplings [räkna med minst 10 per vuxen]
500 g zucchini
500 g kycklingfärs
ca 1 msk riven ingefära [med saften från den rivna ingefäran]
2 tsk soja
2 tsk sesamolja
1 tsk salt
1/2 vitpeppar

1 pkt färdig gyoza-eller dumpling degark [den jag köpte har endast ca 40 ark så det blev lite färsblandning över]
Rapsolja för stekning
Stekpanna med lock

Sås till att doppa i:
Soja, sesamolja, Chinkiang vinäger [mörk kinesisk vinäger] och chilisås som t ex sriracha.

1. Riv zucchinin, om det blir för långa ”trådar” så kan du klippa lite i det efter rivning så det blir mer ”färslikt”.
2. Blanda i kycklingfärsen och häll i ingefära, soja, sesamolja, salt, vitpeppar och blanda. Låt stå i kylen i minst 30 min och låt smakerna dra ihop sig.
3. Dags för att göra degen – Haha NO!
3. Ta fram de färdiga degarken och börja göra dina dumplings! Ca 1 msk kött per ark. Försöker visa i videon hur jag viker dem och hoppas ni ser. Det är viktigt att försluta dem väl så att inte så mycket av saften rinner ut. försök att trycka ihop dem tätt på färsen så de kan funka som lim för att försluta samt att det inte är så mycket luft mellan degen och färsen, som en ravioli.
4. Värm upp rapsolja och ha hög värme. Fyll på med dumplings i pannan och när de får en fin gyllenbrun skorpa i bottnen [tar ca 1-1,5 min beroende på häll] så kan du sänka till lågvärme [2:a om du har en , häll på ca 0,5 dl vatten och lägg på ett lock och låt dem ånga upp all vatten och att det blir torrt i stekpannan igen du kan höja värmen till medelvärme när vattnet ångat bort så du får till lite ”crunch” på degen, ska ta ca 8 min totalt från att du lägger ner dumplingen tills de är färdigstekta.
5. Njut av dem direkt med lite sås!

Om ni testar på att göra dem nån dag så får ni gärna visa foto på dem på min facebooksida [Chopstick stories] och berätta vad ni tyckte.

Ha en skön helg!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *