I veckan såg jag fram emot middag redan på förmiddagen! Jag hade nämligen förbrett kantonesisk barbecue – Char siu. Den är lätt att göra och funkar fint att frysa in och ha i till exempel nudelrätter wokat med grönsaker eller stekt ris.
Det enda är att det tar en liten stund för smakerna att marineras in i köttet men sedan har man några bitar att frysa in och använda i andra rätter.
Char siu kommer som sagt från det kantonesiska köket [provins i Kina, där Hong Kong ingår]. Det kantonesiska köket är bland annat kända för deras ugnsrostade kötträtter som kallas för Siu mei [燒味] och Char siu är en av de mest populära rätterna bland dem. Till lunch är det många ställen som serverar Char siu fan [叉燒飯] som betyder Char siu med ris och på bilden ser ni min tallrik med Char siu fan och grönsaken Gai Lan om man översätter det från kantonesiska [som kallas för kinesisk broccoli eller daggkål]. Jag kokade grönsakerna i vatten i ca 1 minut efter att ha skurit dem i mindre delar och sedan så blanda jag dem med lite Oystersås.
För ca 10 skivor Char Siu:
1 kilo fläskkarré (skär i ca 1-1,5 cm skivor)
1 dl Char Siu sås
1 dl Hoisin sås
1 msk sesamolja
1 kilo fläskkarré (skär i ca 1-1,5 cm skivor)
1 dl Char Siu sås
1 dl Hoisin sås
1 msk sesamolja
Skär köttet och låt det marinera i glaze blandningen och ställ in i kylen. Låt det stå över natten [eller minst 12-16 timmar]. Grilla köttet i mitten av ugnen i ca 175 C – 200 C tills de får en gyllene färg [ca 15 minuter på varje sida], de sista minuterna kan man flytta upp gallret för att få en mer grillad yta på köttet. Vid servering kan man blanda lite extra glaze. Blanda lika delar Char Siu sås med vatten och koka upp innan du och häller det över köttet [tänk på att det är rätt söt så det behövs inte så mycket glaze].