Blåmusslor à la taiwanesisk Street food!

En go skopa av musselskal med mussla, chili, thaibasilika och goda fonden!

Ni vet dofterna som direkt känns hemma, trygga och väcker aptiten till liv. Detta är en sådan doft som jag bland annat förknippar med kvällsnacks med familjen när jag var yngre. Oftast efter stängning och pappa har packat med lite gott från restaurangen som han lagat precis innan han ska hem. Hela familjen samlade hemma, i trädgården men bakgrundsljud från pappas olika fontän/dammprojekt eller i soffan framför en taiwanesisk eller kantonesiskserie, kära familje- och smakminnen. Smakkombinationen här med thaibasilika, chili, ingefära och vitlök tillsammans med såserna är en klassiker som kan kombineras med flera olika typer av skaldjur och annat. I Taiwan äts det mycket fisk och skaldjur så denna typ av snabbt frästa eller kokta rätter är vanliga på restauranger och små gatustånd. Denna rätt kan göras med t ex havssniglar, snäckor och musslor. Här delar jag ett recept med blåmusslor som är lätta för oss att få tag på lokalt.

Förra veckan på Malmöfestivalen fick jag faktiskt laga sjömat på scen tillsammans med två forskare från Blå mat som berättade om miljö, hållbarhet och olika typer av sjömat som odlas eller finns i Sverige. När jag fick frågan att vara med var denna rätten den första jag tänkte på. Sverigeodlat kombinerat med de taiwanesiska smakerna! Jag var rätt nervös inför att laga mat på scen inför publik men det gick fint ändå och skoj att få göra smakprover och för en liten stund fylla en liten del av festivalen med doften av taiwanesisk nightmarket!

I Taiwan används vanligtvis en taiwanesisk basilika som kallas för nine-pagoda basil (九層塔) men den är väldigt lik thaibasilikan som vi får tag på här i Sverige. Nästa gång jag åker till Taiwan får jag göra en ordentlig lukt/smak-test på det! Det är mycket på min smak/utforska-lista till Taiwan nu. Inte varit där sen 2013 och längtar dit så mycket. Men det är inte så illa att kunna laga rätter som denna som ger mig så mycket Taiwan-vibes här hemma! Här kommer receptet och hoppas att ni testar denna enkla och goda musselrätten hemma ni med!

1 kg färska blåmusslor
1 msk soja
2 tsk risvin (kinesisk risvin eller t ex saké)
0,5 msk svart risvinäger
0,5 msk kinesisk sesamolja (rostad sesam)
2 tsk risvin (kinesisk risvin eller t ex saké)
ca 1,5 tsk potatismjöl
ca 1/4 tsk socker
1 chili (t ex birds eye chili) eller efter smak
Ca 2/3-1 kruka thaibasilika
1 stor klyfta vitlök
En bit skalad ingefära (lite större bit än den skalade vitlöken)
Matolja för tillagning

  1. Tvätta, skölj blåmusslorna och låt vattnet rinna av.
  2. Finhacka chili, vitlök och ingefära, plocka av stjälkar (de mjukare) och blad från thaibasilikan (Behöver inte hackas)
  3. Blanda sesamolja, risvin, soja, socker, vinäger och potatismjöl i en skål
  4. Hetta upp en wokpanna eller kastrull med lite matolja (lock behövs)
  5. Fräs vitlök, ingefära och chili
  6. Lägg i musslorna och häll i såsen och rör om. Ha ca medelhög värme på.
  7. Lägg ett lock över och låt koka i va 2 min.
  8. Öppna locket och lägg thaibasilikan. Lägg locket på och låt koka i ca 1- 2 minuter till. Rör om och smaka av och eventuellt salta lite, olika hur mycket vatten som kommer ut från musslorna.
  9. Servera direkt och skopa upp den härliga fonden tillsammans med blåmusslan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *